Lenkijos vyriausybės vadovas M. Morawieckis sausio 22 dienos interviu žiniasklaidai teigė nesuprantantis, kas dar turi įvykti, kad Berlynas „atmerktų akis ir pradėtų veikti pagal Vokietijos potencialą“.

Anot jo, Lenkija pasirengusi sudaryti koaliciją su šalimis, pasirengusiomis aprūpinti Ukrainą tankais „Leopard 2“ nedalyvaujant Vokietijai, jei M. Scholzo vyriausybė nesutiks perduoti šios ginkluotės.

Karas Ukrainoje

M. Morawieckis kritikavo Vokietijos elgesį Ramšteino 8 susitikime, kuris, jo nuomone, buvo nepriimtinas. Jis pažymėjo, kad Vokietija neturėtų surišti rankų kitiems sąjungininkams, jei pati to nenori daryti.

Tuo tarpu Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pažadėjo Ukrainai tolesnę europiečių paramą. „Mes toliau remsime Ukrainą – tiek ilgai ir tiek plačiai, kiek reikės. Kartu, kaip europiečiai – gindami mūsų Europos taikos projektą“, - sakė O. Scholzas sekmadienį Paryžiuje, kur dalyvauja Eliziejaus sutarties 60-ųjų metinių minėjime.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis

„V. Putino imperializmas nelaimės, – kalbėjo O. Scholzas. – Neleisime, kad Europa grįžtų į laikus, kai politiką pakeitė smurtas, o mūsų žemyną draskė neapykanta ir nacionaliniai nesutarimai“. Tai esą rodo ir neseniai priimti - su sąjungininkais suderinti – sprendimai perduoti Ukrainai pėstininkų kovos mašinų, šarvuotų žvalgybos transporto priemonių ir daugiau oro gynybos baterijų.

Apšaudymai Zaporižėje

Ukraina patvirtino Rusijos bandymus vykdyti puolimą Zaporožės srityje. Ukrainos generalinis štabas skelbia, kad Rusija tęsia puolimą prie Bachmuto, Donecko srityje, ir Zaporožės srityje, įtraukdama papildomą aviaciją. Sekmadienį apšaudymai dar intensyvesni. Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis prašo Vakarų tankų. Rusijos Dūma grasina Vakarų valstybėms negalvoti apie didesnės karinės paramos Ukrainos tiekimą.

Zaporožės srityje per pastarąją parą artilerijos ugnimi buvo apšaudytos daugiau kaip 25 gyvenvietės, teigiama Generalinio štabo pranešime. Zaporožės srities gubernatorius Oleksandras Starychas sausio 21 d. sakė, kad Rusija surengė vieną oro antskrydį ir sustiprino artilerijos apšaudymą, taip siekdama išbandyti Ukrainos gynybą. Pasak jo, per Rusijos apšaudymą žuvo vienas civilis gyventojas.

Scholzas ir Macronas

Tuo tarpu Rusijos pajėgos teigė puolimo metu užėmusios „palankesnes linijas ir pozicijas“.

Pastarąsias savaites regione vyko intensyvūs mūšiai. Jo gubernatorius Oleksandras Staruchas sakė, kad Rusijos pajėgos per naktį surengė daugiau kaip 160 apšaudymų.

„Telegram“ žinutėje jis teigė, kad buvo taikytasi į 21 miestą ir miestelį. Viena moteris žuvo, dar du žmonės buvo sužeisti.

Rusija suintensyvino Ukrainos rytinių regionų apšaudymą už pagrindinės fronto linijos Donbaso pramoninėje zonoje, pranešė Zaporožės ir Sumų regionų pareigūnai, kuriuos cituoja „The Guardian“.

Tuo tarpu aukštas pareigas užimantys JAV pareigūnai patarė Ukrainai nepradėti didelio puolimo prieš Rusijos pajėgas, kol nebus gautas naujausias JAV ginkluotės tiekimas ir nebus surengti mokymai, sakė aukštas Bideno administracijos pareigūnas.

Olafas Scholzas

Prašo tankų

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis prašo vakarų daugiau ginklų ir šarvuotos technikos. Rytų Europa ir Didžioji Britanija spaudžia Vokietiją duoti Ukrainai tankų „Leopard“. Vokietijos žiniasklaida šeštadienį paskelbė, kad vyriausybė gali suteikti Ukrainai 19 tankų „Leopard 2A5“.

Šeštadienį Vokietijos žurnalas „Spiegel“, remdamasis šaltiniais Vokietijos vyriausybėje, rašo, kad šalies Gynybos ministerija prieš kelis mėnesius sudarė visų turimų įvairių modelių tankų „Leopard“ sąrašą. 19 iš jų ji galėtų perkelti į Ukrainą. Tuo tarpu Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas pagrasino „pasauline katastrofa“ dėl ginklų tiekimo Ukrainai.

Grasina Vakarams

Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas pareiškė, kad puolamųjų ginklų tiekimas Ukrainai sukels pasaulinę katastrofą.

„Jei Vašingtonas ir NATO šalys tieks ginklus, kuriais bus smogiama civiliams miestams ir bandoma užgrobti mūsų teritorijas, kaip jie grasina, tai sukels atsakomąsias priemones naudojant galingesnius ginklus“, - rašė jis savo „Telegram“ kanale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)