„Naujausi Rusijos užsienio reikalų ministro Lavrovo komentarai, kuriuose jis kaltina „Vakarus“ siekiant „galutinio sprendimo“ Rusijai, yra visiškai netinkami, nepagarbūs ir pamina šešių milijonų žydų ir kitų aukų, kurios buvo sistemingai žudomos per Holokaustą, atminimą, – sakoma ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio pareiškime. – Tai jau ne pirmas kartas, kai Lavrovas išsako antisemitines pastabas“.

J. Borrellis teigė, kad „Rusijos režimo manipuliavimas tiesa siekiant pateisinti savo neteisėtą agresijos karą prieš Ukrainą pasiekė naują nepriimtiną ir niekingą dugną“.

Maskvos diplomatijos vadovas trečiadienį savo metinėje spaudos konferencijoje pateikė tokį palyginimą: „Kaip Napoleonas sutelkė praktiškai visą Europą prieš Rusijos imperiją, kaip Hitleris mobilizavo ir užėmė... daugumą Europos šalių ir pasiuntė jas prieš Sovietų Sąjungą, taip dabar Jungtinės Valstijos suorganizavo koaliciją“.

Pasak jo, Vakarų šalys „per Ukrainą vykdo karą prieš mūsų šalį. Užduotis ta pati – galutinai išspręsti „rusų klausimą“. Kaip Hitleris norėjo galutinai išspręsti žydų klausimą“.

J. Borrellis pabrėžė, kad „nėra jokio panašumo tarp nacistinės Vokietijos nusikaltimų ir tarptautinės pagalbos Ukrainai ginant savo teritoriją ir žmones nuo nepateisinamos agresijos“.

„Rusija įsiveržė į suverenią kaimyninę šalį, kasdien taikosi į civilius gyventojus ir juos žudo, siekdama sunaikinti šalį ir ukrainiečių tautą, – sakė jis. – Holokausto neigimas, iškraipymas ir menkinimas prieštarauja ES teisei ir ES vertybėms. ES nedviprasmiškai įsipareigojo užtikrinti, kad tokie žiaurumai daugiau niekada nepasikartotų“.

Tai ne pirmas kartas, kai S. Lavrovas savo atvirai antivakarietiškuose pasisakymuose užsimena apie Hitlerį ir žydus. Praėjusių metų gegužę prezidentas Vladimiras Putinas atsiprašė Izraelio po to, kai S. Lavrovas pareiškė, kad A. Hitleris turėjo „žydiško kraujo“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)