Stokholmo apygardos teismas pripažino 42 metų Peymaną Kia, tarnavusį Švedijos žvalgybos tarnyboje „SÄPO“ ir karinės žvalgybos padaliniuose, ir jo 35 metų brolį Payamą kaltais dėl „šnipinėjimo sunkinančiomis aplinkybėmis“.

Broliai, iraniečių kilmės Švedijos piliečiai, „kartu ir susitarę, neteisėtai ir Rusijos bei GRU naudai įgijo, perdavė ir atskleidė informaciją, kurios atskleidimas užsienio valstybei galėjo pakenkti Švedijos saugumui“.

Teismas pripažino Peymaną Kia kaltu dėl to, kad jis, dirbdamas savo darbą, surinko apie 90 įslaptintų dokumentų. Jo brolis – dėl nusikaltimo planavimo ir ryšių su GRU palaikymo, perduodant apie 45 įslaptintus dokumentus.

Jie buvo suimti 2021 metais, praėjus keleriems metams po to, kai „SÄPO“ pirmą kartą įtarė esant šnipą savo organizacijoje ir kontržvalgyba pradėjo sekti Peymaną Kia.

Nuo sulaikymo abu broliai buvo laikomi areštinėje. Abu kaltinimus neigė.

Teisėjas Mansas Wigenas sakė, kad Peymanas Kia buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už „sunkiausios kategorijos“ šnipinėjimą, ir pridūrė, kad jis piktnaudžiavo jam, kaip žvalgybos pareigūnui, suteiktu pasitikėjimu, siekdamas padėti Rusijai, kuri kelia „didžiausią grėsmę Švedijai“.

Nepaisant gausybės įrodymų, įskaitant USB atmintines, nešiojamuosius kompiuterius, kietuosius diskus ir mobiliuosius telefonus, teismas pripažino, kad daug ko nepavyko išsiaiškinti. „Išnagrinėjus įrodymus akivaizdu, kad trūksta kai kurių dėlionės dalių, todėl nebuvo įmanoma tiksliai nustatyti, kas įvyko“, – rašoma pranešime.

Teismas padarė prielaidą, kad broliai galėjo visa tai daryti dėl pinigų. Be kita ko, buvo nustatyta, kad Peymanas Kia 2016-2017 metais disponavo grynaisiais pinigais, kurių vertė siekė beveik 50 tūkst. JAV dolerių, iš kurių daugiau nei 80 proc. ir buvo JAV doleriais, o tai, pasak teismo, greičiausiai buvo mokėjimas iš Rusijos už įslaptintus dokumentus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją