Į pergalę per 2020 m. prezidento rinkimus pretendavusiai S. Cichanouskajai pateikta daugybė kaltinimų, įskaitant valstybės išdavimu, „sąmokslu užgrobti valdžią“ ir ekstremistinės organizacijos sukūrimu bei vadovavimu, pranešė „Belta“.

Po balsavimo kilus protestams 40 metų aktyvistė buvo priversta išvykti iš Baltarusijos į kaimyninę Lietuvą, Europos Sąjungos narę, ir atstovauja Baltarusijos demokratines jėgas. Šią savaitę Davose duotame interviu naujienų agentūrai AFP S. Cichanouskaja vadino procesą „farsu“ ir teigė, kad jai nebuvo leista susipažinti su teismo dokumentais. „Nežinau, kiek truks šis teismas (...) bet esu tikra, kad jie man skirs daug metų kalėti“, – pirmadienį sakė ji.

Už akių teisiami ir S. Cichanouskajos politiniai sąjungininkai Marija Moroz, Pavelas Latuška, Olga Kovalkova ir Sergejus Dylevskis.

Didelio atgarsio sulaukęs teismas rengiamas Baltarusijos valdžiai pasodinus į teisiamųjų suolą daugelį kitų kritikų, įskaitant kalinamą Nobelio premijos laureatą Alesių Beliackį. 60 metų A. Beliackis, žmogaus teisių grupės „Viasna“ („Pavasaris“) įkūrėjas, ir du jo bendražygiai sulaikyti nuo 2021 m. liepos mėnesio. Teisių gynėjai kaltinami nelegaliai į Baltarusiją įvežę „didelę grynųjų pinigų sumą“ neva opozicijos veiklai finansuoti, jiems gresia įkalinimas nuo septynerių iki 12 metų.

Prieš prasidedant S. Cichanouskajos teismo procesui paskelbti nauji kaltinimai jos vyrui Sergejui Cichanouskiui, 2021 m. pripažintam kaltu dėl riaušių organizavimo ir socialinės neapykantos kurstymo. Jis nuteistas kalėti 18 metų. „Žinau, kad ir ką jie sumanytų, tai jo nepalauš ir nepalauš mano valios kovoti už visų politinių kalinių laisvę“, – neseniai tviteryje parašė S. Cichanouskaja.

44 metų charizmatiškas „YouTube“ tinklaraštininkas sutelkė baltarusius, 2020 m. kandidatavęs į prezidentus, prigijo jo sugalvota A. Lukašenkos pravardė „tarakonas“. S. Cichanouskiui nebuvo leista dalyvauti rinkimuose, vietoj jo kandidatavo jo žmona ir galimai laimėjo rinkimus.

Pirmadienį Tyrimų komitetas pranešė, kad aktyvistui pateikti nauji kaltinimai nepaklusus kalėjimo pareigūnams, kai jis tariamai provokavo konfliktus su kitais kaliniais kameroje ir nepaisė kalėjimo vadovybės nurodymų.

Baltarusijoje kilus istoriniam protesto judėjimui prieš beveik 30 metų šalį valdantį A. Lukašenką, Rusijos prezidento Vladimiro Putino remiamas jis ėmėsi susidorojimo su kritikais, daugelį sukišo į kalėjimus, kiti buvo priversti bėgti. Teisių grupės „Viasna“ teigimu, Baltarusijoje yra daugiau nei 1 400 politinių kalinių.

Pirmadienį vakariniame Gardino mieste buvo teisiamas Lenkijos ir Baltarusijos žurnalistas. Andrzejus Poczobutas, Lenkijos dienraščio „Gazeta Wyborcza“ korespondentas ir lenkų mažumos Baltarusijoje atstovas, suimtas 2021 m. kovą. Už A. Lukašenkos režimo kritiką jam gresia iki 12 metų kalėjimo.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją