Privačioje ceremonijoje, be kita ko, dalyvauja Jungtinės Karalystės (JK), Danijos, Liuksemburgo, Monako, Nyderlandų, Norvegijos ir Ispanijos karališkųjų šeimų nariai. Nepaisant visko, tai nėra valstybinės laidotuvės, nes buvęs monarchas Graikijoje buvo vertinamas nevienareikšmiškai.

Pasak valstybinės televizijos ERT, prieš ceremoniją prie Metropoliteno katedros sostinėje Atėnuose rinkosi tūkstančiai žmonių. Kai kurie jų buvo nešini karališkosios eros vėliavomis, gėlėmis ir velionio karaliaus bei jo žmonos Anne-Marie portretais. Jie buvusį monarchą vadino pagarbos vertu žmogumi, kuris esą „niekada nėra pakenkęs Graikijai“.

Ceremonijoje Graikijos premjeras Kyriakos Mitsotakis ir prezidentė Katerina Sakellaropoulou nedalyvavo. Vietoj jų vyriausybei atstovavo vicepremjeras Panagiotis Pikramennos ir kultūros ir sporto ministrė Lina Mendoni.

Pastaraisiais dešimtmečiais šalyje atliktos apklausos rodo, kad daugelis graikų Konstantino II atžvilgiu yra abejingi arba junta pasipiktinimą.

Konstantinas II karaliumi tapo 1963-aisiais, būdamos vos 23-ejų. Netrukus po atėjimo į sostą jis susivaidijo su tuometine Graikijos politine vadovybe ir 1967 m. padarė politiškai lemtingą klaidą, kai šalyje buvo surengtas karinis perversmas – tada jis leidosi būti įamžintas su pučui vadovavusiais asmenimis ir uždėjo savo parašą ant dokumentų, kuriais davė leidimą suformuoti karinę vyriausybę.

Didžioji dauguma graikų už tai jam niekada neatleido. Atkūrus demokratiją, 1974 m. Graikija atsisakė monarchijos.

Konstantinas II mirė sausio 10 d., būdamas 82-ejų. Jo sveikata pablogėjo po anksčiau patirto insulto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją