„Bus beveik neįmanoma jūsų išgelbėti iš ledinio dumblo, kai jis pateks į jūsų namus“, – per vietos radiją perspėjo Jekabpilio miesto meras Raivis Ragainis.

Šiuo metu didžiausi potvyniai Jekabpilio ir Pliavinios miestuose ir jų aplinkėse, kur Dauguvos upės tėkmę užblokavo iš Baltarusijos atplaukęs ledas.

„Ledo gabalai ir ledinio vandens srovės greitai užtvindė mūsų miestą“, – naujienų agentūrai AFP sakė Jekabpilio gyventojas Maris Kodolas.

„Tai yra didžiausi potvyniai nuo 1981 metų“, – pridūrė jis. Dabartinis vandens lygis, pasak jo, yra vos penkiais centimetrais žemesnis už rekordinį.

Prieš 10 metų atsargumo sumetimais buvo pastatyta nauja užtvanka, tačiau šeštadienį, spaudžiant ledui, ji pradėjo byrėti.

Sekmadienį keli ekskavatoriai atvežė krūvas maišų, siekiant sutvirtinti užtvanką.

„Kol kas užtvanka laikosi, nes nuolat ją stipriname, tačiau situacija išlieka įtempta“, – sakė meras R. Ragainis. Jo teigimu, nėra garantijų, kad ji atlaikys ekstremalias sąlygas.

Gelbėtojai taip pat atsiuntė amfibijas, kad šios evakuotų gyventojus, tačiau dauguma žmonių kol kas nusprendė likti namuose.

„Ačiū Dievui, iki šiol niekas nenuskendo ar nebuvo sužeistas“, – naujienų agentūrai AFP sakė karinės gelbėjimo operacijos vadovas, Latvijos kariuomenės kapitonas Aleksandras Cvigunas.

Latvijos premjeras Krišjanis Karinis ir prezidentas Egilis Levitas sostinėje Rygoje sušaukė krizinį posėdį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)