Apie tai pranešė pats Aljansas. Anot pranešimo, šie orlaiviai šalį pasieks ateinantį antradienį. Jie „padės užtikrinti Aljanso sustiprintą buvimą regione ir stebėti Rusijos karinę veiklą“, tvirtinama NATO pranešime.

Turimomis duomenimis, keletas tokių lėktuvų, kurie įprastai yra dislokuoti vakarų Vokietijoje, bus perkelti į Rumunijos karinių oro pajėgų bazę netoli sostinės Bucharešto esančiame Otopenio mieste, už maždaug 200 kilometrų nuo sienos su Ukraina. Ten jie liks kelias savaites.

„Rusijos neteisėtam karui Ukrainoje ir toliau keliant grėsmę taikai ir saugumui Europoje, negali likti jokių abejonių dėl NATO pasiryžimo saugoti ir ginti kiekvieną Aljanso teritorijos centimetrą“, – tikino NATO atstovė spaudai Oana Lungescu.

„Mūsų AWACS gali aptikti už kelių šimtų kilometrų esančius orlaivius, tad jie yra kertinis NATO atgrasymo ir gynybos politikos akmuo. Dėkoju šiuos lėktuvus priimsiančiai Rumunijai, kurie įneša svarų indėlį į mūsų išankstinio perspėjimo“ sistemą, pridūrė atstovė.

Be pačių orlaivių Otopenio bazėje taip pat bus dislokuota apie 180 karių. Aljansas nepatikslino tikslaus į Rumuniją siunčiamų AWACS orlaivių skaičiaus, tačiau, anot naujienų agentūros dpa šaltinių, planuojama dislokuoti tris tokius lėktuvus. Vokietijos vakaruose jų šiuo metu yra 14.

Didžiulius radarus turintys AWACS lėktuvai yra pajėgūs daugiau kaip 400 km spinduliu aptikti ir atpažinti kitus orlaivius. Jie gali dalintis informacija su kitais panašia įranga aprūpintais lėktuvais, tad jie teoriškai gali būti pasitelkiami kaip skraidančios vadavietės.

Praeityje šie orlaiviai yra dalyvavę operacijose prieš „Islamo valstybę“ ir misijose Afganistane.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)