A. Navalnas, žymiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino oponentas, sakė, kad jam pasireiškė gripo simptomai, pakilo temperatūra, tačiau jis buvo laikomas karceryje griežto režimo kalėjime netoli Maskvos.

Jis taip pat trečiadienį per teismo posėdį prašė atidėti jį dėl ligos.

„Nesu hospitalizuotas, nors to prašiau“, – A. Navalno žodžius per posėdį citavo jo komanda, pridurdama, kad kalėjimo pareigūnai taip pat atsisakė aprūpinti būtiniausiais vaistais.

A. Navalno atstovė Kira Jarmyš agentūrai AFP sakė, kad teisėjai sutiko atidėti bylos nagrinėjimą.

Pastaruosius dvejus metus 46 metų A. Navalnas laikomas kalėjime šalia Vladimiro miesto, esančio maždaug už 230 km į rytus nuo Maskvos, po to, kai buvo nuteistas dėl turto išeikvojimo – vieno iš kelių nuosprendžių, kuriuos A. Navalnas pasmerkė kaip bandymą jį nutildyti.

Teisininko išsilavinimą turintis A. Navalnas pateikė kelis ieškinius įkalinimo įstaigos pareigūnų atžvilgiu, teigdamas, kad jie pažeidė jo konstitucines teises.

Anksčiau šią savaitę A. Navalnas sakė, kad gyvena vienoje kameroje su gripu sergančiu vyru, ir apkaltino pareigūnus, kad šie naudojo kalinį kaip „biologinį ginklą“ jam užkrėsti. Be to, jie taip pat gretimoje kameroje apgyvendino „psichiškai nesveiką asmenį“, kuris „naktimis rėkia“.

Jo žmona Julija Navalnaja apkaltino IK-6 kalėjimo darbuotojus jį „kankinant“, o komanda tvirtina, kad Kremlius nori, jog A. Navalnas mirtų kalėjime. „Putinas vis dar bando nužudyti Navalną, tačiau tyliau ir lėčiau, palyginti su apnuodijimu „Novičiok“, – rašė jo komanda „Telegram“.

A. Navalnas buvo apnuodytas sovietų gamybos nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ 2020 metais kelionės į Sibirą metu. Jis tik per plauką liko gyvas ir dėl išpuolio apkaltino V. Putiną.

Šimtai Rusijos gydytojų atviru laišku paragino valdžios institucijas nustoti „kankinti“ A. Navalną ir suteikti jam tinkamą priežiūrą. „Federalinės įkalinimo įstaigų tarnybos atstovų atsisakymas perduoti Aleksejui būtinus vaistus kelia tiesioginę grėsmę Rusijos piliečio Aleksejaus Navalno gyvybei“, – sakoma laiške.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price‘as trečiadienį parašė tviteryje: „Mes pritariame susirūpinimui, kurį išreiškė daugiau nei 170 Rusijos gydytojų, paraginusių nutraukti netinkamą elgesį su A. Navalnu ir suteikti visą reikiamą medicininę pagalbą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją