Rusijos invazija į Ukrainą iš esmės pakeitė Europos saugumo tvarką ir saugumo situaciją Švedijoje, sakoma „Säpo“ tinklalapyje.

Tarnyba perspėjo, kad Rusija labiau nei anksčiau siekia gauti informacijos, pasitelkdama Rusijos piliečius, institucijas ir įmones Švedijoje, taip pat rengdama kibernetines atakas, ir gali panaudoti sabotažą, dezinformaciją ir ekstremistų smurtą, kad destabilizuotų Švedijos visuomenę.

Šnipinėjimas ir sabotažas ypač gali pasitaikyti tokiose srityse kaip energijos tiekimas, telekomunikacijos ir svarbių prekių gabenimas, todėl žmonės turi būti atsargūs, parašė „Säpo“. Saugumo policija perspėjo, kad atakos, nukreiptos prieš Švediją šiuose sektoriuose, gali pakenkti ir visai Europai.

„Rusijos režimo veiksmai yra nenuspėjami, Rusija kelia rimtą grėsmę Švedijos vidaus saugumui“, – sakė „Säpo“ vadovė Charlotte von Essen. Ji pridūrė, kad šią grėsmę reikia vertinti atsižvelgiant į tai, kad Rusija laiko Švediją Europos ir NATO karinio aljanso dalimi. „Galime tikėtis, kad grėsmę saugumui kelianti Rusijos veikla prieš Švediją suaktyvės“, – sakė ji.

2022 m. gegužę Švedija ir Suomija pateikė prašymus tapti NATO narėmis. 28 iš 30-ies NATO narių prašymus ratifikavo, tačiau šiuo metu procesą vilkina jų narystę blokuojanti Turkija.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)