J. Bidenas pirmą kartą kaip prezidentas lankosi Meksikoje, kur dar planuoja surengti trišales derybas su A. Lopezu Obradoru ir Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau vadinamajame „Trijų draugų“ aukščiausiojo lygio susitikime.

Pasak J. Bideno, vienas iš jo prioritetų – aptarti „fentanilio marą, kuris nužudė 100 tūkst. amerikiečių“, turėdamas omenyje dažnai mirtiną opioidą, kurį per sieną kontrabanda gabena Meksikos narkotikų karteliai.

Kitas svarbus klausimas – „kaip galime išspręsti nelegalios migracijos problemą, kurią, manau, jau sėkmingai sprendžiame“, sakė jis derybų pradžioje ir pavadino Meksiką „tikra partnere“.

Nors A. Lopezas Obradoras šiltai pasveikino J. Bideną, kai šis atvyko į prezidento rūmus, oficialių derybų metu jo tonas sugriežtėjo ir Meksikos vadovas paragino pakeisti JAV požiūrį į regioną.

„Atėjo laikas baigti šią užmarštį, šį apleidimą, šį žiūrėjimą iš aukšto į Lotynų Ameriką ir Karibų jūros regioną“, – sakė A. Lopezas Obradoras.

J. Bidenas gynė Vašingtono veiksmus, sakydamas, kad vien per pastaruosius 15 metų Vašingtonas išleido „dešimtis milijardų dolerių“ regiono naudai.

„Jungtinės Valstijos teikia daugiau užsienio pagalbos nei visos kitos šalys kartu sudėjus, – sakė jis. – Deja, mūsų atsakomybė nesibaigia Vakarų pusrutulyje“.

Aukščiausiojo lygio susitikimo darbotvarkėje taip pat bus klimato kaita ir bendradarbiavimas švarios energijos technologijų srityje; Meksika tikisi pasinaudoti Vašingtono pastangomis sumažinti savo priklausomybę nuo Azijoje įsikūrusių gamintojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją