Irano teismai pirmadienį mirties bausme nuteisė dar tris asmenis, kaltinamus saugumo pajėgų narių nužudymu per protestus.

Islamo respubliką pilietiniai neramumai krečia nuo rugsėjo 16 dienos, kai 22 metų kurdų kilmės iranietė M. Amini mirė po jos suėmimo už tai, kad, kaip įtariama, pažeidė griežtą Irano moterų aprangos kodą.

Teheranas šeštadienį paskelbė, kad už sukarintų pajėgų nario nužudymą lapkričio mėnesį per precedento neturinčius protestus buvo pakarti du vyrai, ir tai sukėlė tarptautinį pasipiktinimą.

„Norvegija griežtai smerkia tai, kad Iranas įvykdė mirties bausmę demonstrantams Mohammadui Mehdi Karami ir Mohammadui Hosseini“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Norvegijos užsienio reikalų ministrė Anniken Huitfeldt.

„Raginame Iraną nutraukti represijas prieš žmogaus teises. Norvegija ragina Iraną reaguoti į protestus, vykdant prasmingas reformas, ir nedelsiant sustabdyti mirties bausmių vykdymą“, – sakė ji.

Susitikimas su Irano ambasadoriumi įvyks antradienį, naujienų agentūrai AFP sakė ministerijos atstovas spaudai.

Kitos Europos šalys, įskaitant Belgiją, Daniją, Vokietiją ir Nyderlandus, paskelbė apie panašius veiksmus.

Naujausiais nuosprendžiais, kuriuos dar galima apskųsti, iš viso dėl beveik keturis mėnesius trunkančių protestų mirties bausme nuteista 17 žmonių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją