Socialistų lyderis Oleksandras Morozas antradienį parlamente sakė, kad balandžio 3 dieną "Mūsų Ukraina" atsiuntė derybų partneriams naują koalicijos memorandumo projektą, kurio turinys grąžina mus du mėnesius atgal ir iš esmės primena bandymą vilkinti procesą ir laimėti laiko".

O.Morozo nuomone, sukurti "oranžinę" koaliciją iš Julijos Tymošenko bloko, "Mūsų Ukrainos" ir Socialistų partijos trukdo subjektyvūs veiksniai, lemiantys prezidento vadovaujamos partijos ir J.Tymošenko tarpusavio santykius.

Pagal rinkimų į Radą rezultatus į parlamentą išrinktos penkios politinės jėgos, įveikusios privalomą 3 proc. slenkstį - Regionų partija, vadovaujama buvusio premjero ir dabartinio šalies vadovo varžovo Viktoro Janukovičiaus, Julijos Tymošenko blokas, "Mūsų Ukraina", Socialistų ir Komunistų partijos.

Remiantis naująja Konstitucijos redakcija, parlamentinė dauguma gauna teisę siūlyti premjero kandidatūrą ir formuoti vyriausybę.

"Mūsų Ukraina" ketino tuoj po rinkimų pasirašyti koalicijos memorandumą su buvusiais bendražygiais - J.Tymošenko bloku ir Socialistų partija, ir tai būtų leidę joms kontroliuoti apie 243 mandatus iš 450. Tačiau vėliau "Mūsų Ukraina" nusprendė padaryti pertrauką prieš galutinai apsispręsdama dėl koalicijos. Kai kurie proprezidentinės stovyklos atstovai prabilo apie galimybę sukurti "plačią parlamentinę koaliciją", darydami užuominą apie galimą sąjungą su Regionų partija.

J.Tymošenko griežtai apkaltino "Mūsų Ukraina" politikus suokalbiu su opozicija ir tokią sąjungą pavadino "amoralia". Ji pareiškė, kad jai priimtina tik "oranžinė" koalicija parlamente ir ji pati premjero poste.

Įpareigotas prezidento, kuris mano, kad būsimojo parlamento branduolį vis dėlto turėtų sudaryti buvusi "oranžinė" sąjunga, derybų procesui dėl parlamentinės daugumos sudarymo ėmė vadovauti ministras pirmininkas Jurijus Jechanurovas.

Pirmosios konsultacijos prasidėjo praėjusią savaitę, o pirmadienį įvyko J.Jechanurovo ir Socialistų partijos vadovų susitikimas. Antradienį planuojamas jo susitikimas su J.Tymošenko, kuri iš premjerės posto buvo atleista 2005 metų rugsėjį.

SĄJUNGA SU KUO?

J.Tymošenko bloko atstovai sako, kad "Mūsų Ukraina" "naujų sąlygų" sąrašą papildė nuostata, verčiančia abejoti jų lyderės perspektyvomis gauti premjero portfelį.

"Mūsų Ukraina" atstovai to kol kas nepatvirtina ir sako, kad jų konsultacijose kalbama apie bendruosius naujos politinės sąjungos principus. Šio bloko politinė taryba planuoja apsvarstyti galimų koalicijos partnerių klausimą balandžio 7 dieną, o iki tol vyks kitų vadovaujančių bloko jėgų pasitarimai.

"Mes priimsime sprendimus dėl koalicijos ir spręsime, kaip eisime į tą koaliciją, bet mes privalome laikytis tam tikrų procedūrinių gairių. Mes pasiūlysime savąjį koalicijos modelį", - sakė žurnalistams "Mūsų Ukraina" parlamentinės frakcijos lyderis Mykola Martynenka.

Regionų partijos atstovai taip pat gina savo teisę aktyviai dalyvauti derybose dėl būsimosios parlamentinės daugumos.

"Jei kalbame apie tai, kad Ukraina - europinė valstybė, tuomet pagal Europoje susiklosčiusią tradiciją toji partija, kuri surinko daugiausia balsų rinkimuose, tampa baze formuoti koaliciją. Šiandien neteisinga kalbėti, jog būtina "oranžinė" ar "Juščenkai priešiška" koalicija. Jei bus sukurtos tokios koalicijos - jos tik pagilins visuomenės susiskaldymą", - sakė "Reuters" Regionų partijos atstovas, deputatas Michailas Dobkinas.

"Stambios politinės jėgos, kurios pateko į parlamentą, privalo sukurti koaliciją ir rasti būdų suformuoti koalicinę vyriausybę. Regionų partija pasirengusi kompromisams, mes pasirengę sėsti prie derybų stalo", - pridūrė deputatas.