Portalas „Tut.by“ nušvietė didelio masto protestus 2020 metais, kurie kilo po to, kai autoritarinis lyderis Aleksandras Lukašenka po ginčijamų rinkimų užsitikrino šeštąją prezidento kadenciją.

Naujienų portalo vyriausioji redaktorė Marina Zolotova ir jo generalinė direktorė Liudmila Čekina nuo 2021 metų gegužės mėnesio yra sulaikytos.

Pasak žmogaus teisių gynimo organizacijos „Viasna“, kiti trys bylos kaltinamieji išvyko iš Baltarusijos prieš prasidedant teismo procesui.

Opozicijos lyderės Svetlanos Cichanouskajos paskelbtoje nuotraukoje iš teismo salės buvo matyti, kaip M. Zolotova ir L. Čekina sėdi kaltinamųjų narve.

„Turime palaikyti visus žurnalistus, kurie kovoja už tiesą!“ – rašė S. Cichanouskaja tviteryje pirmadienį prasidėjus uždaram teismo procesui.

„Tut.by“ 2021 metais buvo pripažinta „ekstremistine“. Kai kurie jos darbuotojai dabar dirba iš užsienio ją pakeitusiame portale „Zerkalo.io“.

„Zerkalo“ teigia, kad byla prieš jų buvusius kolegas „buvo sufabrikuota nuo pradžios iki galo ir pasirodė tik todėl, kad režimas bijo žurnalistų“.

Po istorinių prieš režimą nukreiptų protestų 2020 metais Baltarusija stengėsi sunaikinti bet kokius opozicijos likučius, įkalindama žurnalistus, aktyvistus ir priversdama daugelį kitų pasitraukti į užsienį.

Pasak „Viasna“, Baltarusijoje yra daugiau kaip 1 400 politinių kalinių.

Praėjusią savaitę garsiai nuskambėjo „Viasna“ įkūrėjo Alesio Bialiackio, vieno iš praėjusių metų Nobelio taikos premijos laureatų, ir kelių jo bendražygių teismas Baltarusijoje. Jiems gresia nuo 7 iki 12 metų kalėjimo.

S. Cichanouskaja, kuri pretendavo į pergalę ginčijamuose 2020 metų Baltarusijos prezidento rinkimuose, sausio 17 dieną bus teisiama už akių dėl kaltinimų valstybės išdavyste, sąmokslu užgrobti valdžią ir pan.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją