Hagoje įsikūręs TBT šiuo metu vykdo karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui Ukrainoje tyrimą.

Londonas pranešė, kad kovą įvyksiančiame susitikime, be ministrų iš įvairių pasaulio šalių, dalyvaus ir TBT vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas (Karimas Chanas).

K. Khanas gruodį paragino tarptautinę bendruomenę prisijungti ir finansuoti TBT tyrimą.

„Mums reikia priemonių šiam darbui padaryti. Mes neturime tų priemonių“, – tuomet pareiškė jis.

JK vyriausybė pranešė, kad susitikime bus „siekiama padidinti pasaulinę finansinę ir praktinę paramą, teikiamą TBT, ir koordinuoti pastangas siekiant užtikrinti, kad jis [TBT] turėtų viską, ko jam reikia, kad tyrimai būtų atlikti, o atsakingieji būtų patraukti atsakomybėn“.

JK ministro pirmininko pavaduotojas ir vienas iš susitikimo organizatorių Dominicas Raabas (Dominikas Rabas) pareiškė, kad dalyviai svarstys, kaip padėti rinkti informaciją ir dalytis įvykdytų žiaurumų įrodymais, taip pat kaip paremti aukas.

„Rusijos pajėgos turėtų žinoti, kad jos negali veikti nebaudžiamos, ir mes remsime Ukrainą tol, kol triumfuos teisingumas“, – pažymėjo D. Raabas.

Jis pabrėžė, kad „tarptautinė bendruomenė privalo kuo stipriausiai remti TBT, kad karo nusikaltėlius būtų galima patraukti atsakomybėn už žiaurumus, kurių liudininkais mes esame“.

Nyderlandų teisingumo ministrė ir kita susitikimo organizatorė Dilan Yesilgoz-Zegerius (Dilan Ješilgez-Zegerijus) pareiškė, kad susitikimo dalyviai „koordinuos veiksmus su mūsų partneriais, siekdami užtikrinti paramos teikimą TBT ir Ukrainos valdžiai“.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) gruodį pareiškė, kad TBT negalėtų teisti Rusijos, kuri nėra šio teismo sutarties dalyvė, už „vadovybės“ agresijos nusikaltimą be Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos, kurią Maskva tučtuojau vetuotų.

Vietoj to ji pasiūlė įkurti JT remiamą specializuotą teismą, kuris teistų Rusijos vadovybę už „agresijos nusikaltimą“ dėl Maskvos pajėgų invazijos į Ukrainą.

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) praėjusį mėnesį pareiškė, kad Rusijos masiniai raketų smūgiai Ukrainai, kuriais taikomasi į civilinę infrastruktūrą, „yra karo nusikaltimai ir yra barbariški. Visi atsakingieji turi būti patraukti atsakomybėn.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją