„Atsižvelgdamas į Jo Šventenybės patriarcho Kirilo kreipimąsi, pavedu Rusijos gynybos ministrui nuo šių metų sausio 6 dienos 12 val. iki šių metų sausio 7 dienos 24 val. įvesti paliaubų režimą palei visą šalių sąlyčio liniją Ukrainoje“, – sakoma V. Putino pareiškime, kurį išplatino jo spaudos tarnyba.

Šis faktas Rusijoje sukėlė pasipiktinimo bangą.

Vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) vadovas Denisas Pušilinas netgi pareiškė, kad ketina boikotuoti V. Putino įsakymą, nes nelaiko ukrainiečių stačiatikiais.

„Apie jokias paliaubas negali būti nė kalbos! Mūsų prezidento, kaip stačiatikio, sprendimas liečia būtent stačiatikius, kurie nori nueiti į cerkvę ir dalyvauti apeigose, skirtose Kristaus gimimui pagerbti. Dėl suprantamų priežasčių likusios Ukrainos dalies vadovų mes nelaikome stačiatikiais, todėl sprendimas yra susijęs su mūsų iniciatyvinės ugnies arba puolamųjų veiksmų nutraukimu“, – sakė jis.

Ukrainos tinklaraštininkas Denysas Kazanskis mano, kad rusai patyrė išdavystę.

„Puspročiai rusai šovinistai patyrė didžiulę išdavystę. V. Putino įsakyme dėl laikino ugnies nutraukimo okupuotos teritorijos pavadintos Ukraina, nors anksčiau tas pats V. Putinas pareiškė, kad jas prijungia prie Rusijos“, – pažymėjo Ukrainos tinklaraštininkas Denysas Kazanskis.

V. Putino paskelbtos „paliaubos per Kalėdas“ sukėlė piktą okupantų reakciją. Jie Rusijos prezidentą apkaltino kapituliavimu, o Igoris Strelkovas užsiminė apie Muammaro Gaddafi likimą.

V. Putino sprendimas okupantams sukėlė tikrą isteriją.

„Specialiosios operacijos“ dalyviai žinią apie paliaubas įvertino kaip „žalią šviesą“ Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, o buvęs „DLR gynybos ministras“ I. Girkinas (Strelkovas) šį įsakymą netgi pavadino „ryžtingu žingsniu pralaimėjimo ir kapituliavimo link“, skelbia obozrevatel.com.

„Vladimiras Vladimirovičius žengė tokį drąsų ir ryžtingą žingsnį pralaimėjo ir kapituliavimo šiame kare link, kokių dar nebuvo per pastaruosius 10,5 mėnesio, kai vyksta „specialioji karinė operacija“. Haga ploja ir pradeda ruošti kamerą“, – parašė I. Strelkovas ir V. Putinui priminė nuversto Libijos diktatoriaus M. Gaddafi likimą – jis buvo nulinčiuotas.

Iš Rusijos emigravęs politologas, buvęs V. Putino kalbų rašytojas Abasas Galiamovas pažymėjo, kad „patriotai“ pirmą kartą asmeniškai kritikuoja V. Putiną dėl sprendimo, susijusio su „specialiąja karine operacija“.

„Rusijos „patriotinė“ bendruomenė labai nervingai sureagavo į V. Putino iniciatyvą dėl kalėdinių paliaubų. Formuluotės, kurias vartoja nepatenkinti asmenys, nėra labai svarbios, jos gana beprasmės. Svarbios emocijos. Jos rodo didžiulį nusivylimą situacija fronte. Šiai publikai reikia ne paliaubų, o pergalės. Kadangi jos nėra, visa kita priimama kaip surogatas, kaip bandymas apgauti. Šiuo atveju įdomu tai, kad minėtoji publika dabar yra pasiruošusi kritikuoti asmeniškai V. Putiną. Anksčiau to nėra buvę“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)