Departamentas nurodė, kad naujuose oficialiuose dokumentuose vietoj „Turkey“ būtų rašoma „Turkiye“, tačiau tarimas nesikeis, sakė pareigūnai.

Visgi iki ketvirtadienio vidurdienio nei Valstybės departamento internetinėje svetainėje, nei užsienio reikalų vadove, kuriuo vadovaujamasi JAV diplomatinėje praktikoje, šis pakeitimas nebuvo įvykdytas.

Žingsnis žengtas prieš vėliau šį mėnesį numatomą Turkijos užsienio reikalų ministro Mevluto Cavusoglu vizitą į Vašingtoną, kurio metu Turkijos pozicija dėl Rusijos invazijos Ukrainoje ir jos pasipriešinimas Suomijos bei Švedijos stojimui į NATO bus vieni svarbiausių darbotvarkės klausimų.

Kelios kitos federalinės agentūros, įskaitant Iždo departamentą, jau pritaikė naująją rašybą, todėl JAV vyriausybės dokumentuose atsirado neatitikimų.

Šis pokytis paaiškėjo Valstybės departamentui paskelbus pareiškimą, kuriuo pritariama Iždo departamento žingsniui įvesti sankcijas keliems su Turkija susijusiems verslininkams ir bendrovėms už paramą „Islamo valstybei“. Vėliau tai patvirtino du departamento pareigūnai.

Praėjusiais metais Ankara tarptautiniuose forumuose paprašė pakeisti šalies pavadinimą į „Turkiye“ ir dauguma, įskaitant Jungtines Tautas bei NATO, perėjo prie naujos rašybos.

Tačiau Valstybės departamentas nedažnai keičia savo stilių užsienio šalių pavadinimų atžvilgiu, o bent vienu žymiu atveju atsisakė tai daryti ištisus dešimtmečius.

JAV vis dar atsisako Birmą vadinti Mianmaru, nors 1989 metais kariniai šalies vadovai oficialiai pakeitė pavadinimą į Mianmarą.

Paskutinės dvi šalys, kurių pavadinimus Valstybės departamentas pakeitė gavęs jų vyriausybių prašymus, buvo Šiaurės Makedonija, kuri 2019-aisiais pakeitė pavadinimą iš Makedonijos, ir Esvatinis, prieš metus pakeitęs pavadinimą iš Svazilando.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją