Praėjusiais metais karinė įtampa Korėjos pusiasalyje smarkiai išaugo, Šiaurės Korėjai beveik kiekvieną mėnesį vykdžius sankcijas pažeidžiančius ginklų bandymus, be kita ko, paleidus pažangiausią iki šiol tarpžemyninę balistinę raketą.

Gruodžio 26 dieną Pchenjanas per sieną į Pietų Korėjos oro erdvę pasiuntė penkis dronus – tai buvo pirmas toks incidentas per pastaruosius penkerius metus, todėl Seulas reaguodamas į jį pasiuntė reaktyvinius lėktuvus.

Pietų Korėjos kariuomenė jau atsiprašė, kad nepavyko numušti nė vieno iš dronų, nepaisant penkias valandas trukusios operacijos ir tvirtino dronus buvus „pernelyg mažus“.

Ji taip pat ne kartą neigė pranešimus, kad dronai prasiskverbė į pagrindinę neskraidymo zoną, vadinamą P-73, kuri apima erdvę virš Pietų Korėjos prezidentūros.

„Netiesa, kad (Šiaurės Korėjos dronas) nepraskrido virš Jongsano“, – ketvirtadienį sakė Jungtinio štabų vadų komiteto atstovas Lee Sung-junas, turėdamas omenyje teritoriją, kurioje yra prezidentūra ir Gynybos ministerija.

Vienas kariuomenės pareigūnas teigė, kad atlikus tyrimą nustatyta, jog per šiaurinį neskraidymo zonos pakraštį praskriejo „nedidelio priešo drono pėdsakas“.

„Aiškiname, kad nėra jokių problemų dėl Jongsano biuro saugumo“, – sakė pareigūnas.

„Neramu“

Praėjusią savaitę Pietų Korėjos kariuomenė pareiškė, kad Šiaurės Korėja dronų įsiveržimu „negalėjo gauti reikšmingos informacijos“, nes, anot jos, Pchenjano technologijų lygis yra žemas.

„Neramu, kad į Jongsaną, kur yra įsikūrę svarbiausi Pietų Korėjos saugumo kontrolės objektai, buvo įsiskverbta per patį įtampos tarp abiejų Korėjų įkarštį“, – naujienų agentūrai AFP sakė Šiaurės Korėjos studijų universiteto Seule profesorius Yang Moo-jinas.

Jis teigė, kad pirminiai įsiveržimų paneigimai taip pat gali pakenkti visuomenės pasitikėjimui.

Pietų Korėja, vadovaujama prezidento Yoon Suk-yeolo, sustiprino bendras karines pratybas su Jungtinėmis Valstijomis ir tariasi su Vašingtonu dėl bendro planavimo ir pratybų su amerikiečių branduoliniais ištekliais.

Šiaurės Korėjos studijų mokslininkas Ahn Chan-ilas AFP teigė, kad šaltakraujiškai nusiteikęs Yoon Suk-yeolas Pchenjane tapo „baimę keliančia figūra“.

Pasak jo, drono įsiveržimas galėjo būti bandomasis skrydis būsimo pasikėsinimo nužudyti atveju.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją