„Atsižvelgdamas į Jo Šventenybės patriarcho Kirilo kreipimąsi, pavedu Rusijos gynybos ministrui įvesti paliaubų režimą palei visą šalių sąlyčio liniją Ukrainoje nuo sausio 6 d. 12.00 val. iki sausio 7 d. 24.00 val.“ – V. Putino pareiškimą cituoja Kremliaus spaudos tarnyba.

V. Putinas taip pat pasielgti paragino ir Ukrainą.

„Atsižvelgdami į tai, kad kovinių veiksmų zonose gyvena daug stačiatikių, raginame Ukrainos pusę paskelbti paliaubas ir leisti jiems dalyvauti pamaldose Kūčių vakarą ir Kalėdų dieną“, – priduriama jo pareiškime.

Prieš tai rusų patriarchas Kirilas paragino abi puses „vidiniame konflikte“ penktadienį ir šeštadienį nutraukti ugnį.

Stačiatikių Kūčios šiais metais bus minimos penktadienį, o Kalėdos – šeštadienį.

Rusija vasario pabaigoje užpuolė kaimyninę šalį ir, įskaitant 2014 metais aneksuotą Krymo pusiasalį, yra okupavusi daugiau kaip 18 proc. Ukrainos teritorijos.

Kyjivas atmetė Rusijos stačiatikių bažnyčios patriarcho Kirilo raginimą per stačiatikių Kalėdas skelbti paliaubas kare. „Tai ciniški spąstai ir propagandos elementas“, - ketvirtadienį tviteryje rašė Ukrainos prezidento patarėjas Mychailas Podoliakas.

Jis pridūrė, kad Rusijos stačiatikių bažnyčia nėra autoritetas pasaulio stačiatikybėje ir tik skleidžia karo propagandą. M. Podoliakas apkaltino Maskvos patriarchatą raginimu vykdyti genocidą prieš ukrainiečius.

Putinas sako esąs pasirengęs deryboms su Ukraina, jei Kyjivas priims „naują teritorinę realybę“

Per pokalbį telefonu su Turkijos lyderiu Recepu Tayyipu Erdoganu Rusijos prezidentas V. Putinas jam pasakė esąs atviras dialogui su Ukraina, jei Kyjivas pripažins, kad Maskvos okupuotos teritorijos priklauso Rusijai, tai ketvirtadienį pranešė Kremlius.

„V. Putinas dar kartą patvirtino, kad Rusija pasirengusi rimtam dialogui su sąlyga, kad Kyjivo valdžia įvykdys gerai žinomus ir ne kartą išsakytus reikalavimus atsižvelgti į naujas teritorines realijas“, – sakoma Kremliaus pranešime.

R. T. Erdogano biuras anksčiau pranešė, kad paskambinęs V. Putinui Turkijos prezidentas paragino jį pradėti taikos derybas.

Rusijos kariuomenė okupuoja didelius Rytų ir Pietų Ukrainos teritorijos plotus. Kremlius tvirtina aneksavęs Donecko, Luhansko, Zaporižios ir Chersono sritis, nors jų iki galo nekontroliuoja.

„Rusija pabrėžė destruktyvų Vakarų valstybių vaidmenį, tiekiant Kyjivo režimui ginklus ir karinę techniką, suteikiant operatyvinę informaciją ir padedant nustatyti taikinius“, – sakoma pranešime.

Vadovai taip pat aptarė, kaip įgyvendinamas svarbus susitarimas dėl grūdų, pasiektas tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms ir padedant Turkijai, kad būtų atblokuotas Ukrainos grūdų eksportas. Kremlius nurodė, kad lyderiai aptarė „maisto ir trąšų tiekimo iš Rusijos atblokavimą“ ir būtinybę „pašalinti visas kliūtis Rusijos eksportui“.

Rusija buvo trumpam pasitraukusi iš susitarimo spalį po bepiločio lėktuvo atakos prieš jos Juodosios jūros laivyną. Po kelių dienų ji sugrįžo, bet jos pareigūnai skundžiasi ribojimais Rusijos produkcijai.

V. Putinas puola Ukrainą nuo praėjusių metų vasario.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)