Respublikinis klinikinis medicinos centras prie Prezidento reikalų valdybos (RKMC) – tai pagrindinė ligoninė ir poliklinika, kurioje gydosi aukščiausio rango Baltarusijos valdininkai.

Vyr. gydytojo pareigas čia eina Irina Abelskaja, kaip manoma, Nikolajaus Lukašenkos motina. Gruodžio 31 d. pagrindiniame klinikos svetainės puslapyje tikrai pasirodė programišių atsiųstas „pasveikinimas“ (jis liko interneto archyve). Žinutėje programišiai priminė apie kalėjimus bei juose sėdinčius politinius kalinius, pareikalavo kalinius išlaisvinti ir pažadėjo savarankiškai išspręsti ne tik šią, bet ir „Lukašenkos valdžios perėmimo“ problemą.

Jau sausio 2 d. programišiai pranešė pradėję analizuoti gautus dokumentus ir paviešino ištisą archyvą, kurį sudaro daugiau nei 70 PDF formato failų. Tie failai – tai PGR testų dėl koronaviruso rezultatų pažymos, tiksliau, elektroniniai tų pažymų variantai.

Pažymose įrašyti arba Aliaksandro Lukašenkos, arba Nikolajaus Lukašenkos vardas ir pavardė. Pažymas išdavusi institucija – RKMC. Visi dokumentai galiojantys: ant kiekvieno – veikiantis QR kodas, suteikiantis prieigą prie oficialios centro svetainės ir lygiai tokios pat pažymos, tik jau pateikiamos internetu (visgi ją galima atsisiųsti PDF formatu).

Aliaksandras Lukašenka

Visos pažymos – standartinės, pateiktos rusų ir anglų kalbomis. Jose įrašyta testavimo data, testo rezultatas, dokumento išdavimo laikas ir gydytojo pavardė. Pirmosios pažymas pasirašytos RKMC vyr. gydytojo pavaduotojos Sveltanos Galickajos, o vėlesnės – infekcinio-epidemiologinio skyriaus vadovės Jelenos Kačanko.

Pirmų testų rezultatų data – 2021 m. balandžio 12 d., o paskutinių – 2022 m. gruodžio 25 d. Nesunku pastebėti, kad Aliaksandrui ir Nikolajui Lukašenkoms pažymos buvo išduotos ne tik tą pačią dieną, bet ir tuo pačiu laiku – sutampa ne tik valandos, bet ir minutės.

Tiesa, datos kartais skiriasi, tarkim, vienur – balandžio 7, o kitur – 8 d., bet mėginio paėmimo ir dokumento išdavimo laikas – visada toks pat. Neretai sutampa ir testavimo bei pažymos išdavimo laikas. Žinoma, faktiškai tai neįmanoma, nes PGR testui atlikti prireikia kelių valandų.

Ne mažiau kaip viename dokumente nurodyta išdavimo data yra ankstesnė už testavimo datą. Keliose pažymose padaryta klaidų, todėl vėliau jas teko pildyti iš naujo.

Beveik visi testai buvo atliekami prieš A. Lukašenkai susitinkant su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Minėtina, kad iki 2021 metų rugsėjo pakakdavo vieno testo, tačiau vėliau ir A. Lukašenkai, ir jo sūnui testuotis paprastai tekdavo ne mažiau kaip po du kartus.

Prieš A. Lukašenkos ir V. Putino susitikimus dažniausiai tekdavo išsitirti ir A. Lukašenkos sūnui: tai gali reikšti, kad tėvas pasiimdavo atžalą su savimi. Anksčiau apie tai nieko nežinota, nes į siužetus apie politikų susitikimus jaunuolis nepatekdavo.

O štai prieš keliones, per kurias A. Lukašenka ir V. Putinas asmeniškai nesusitikdavo, Nikolajaus niekas netestuodavo, taigi, tikėtina, kad į tas keliones sūnus nevykdavo.

Pažymose nurodyti Aliaksandro ir Nikolajaus Lukašenkų pasų duomenys: vardai, pavardės, gimimo datos, pasų numeriai. Įdomu tai, kad iš pradžių A. Lukašenkos gimimo datos eilutėje buvo įrašinėjama 1954 m. rugpjūčio 30 d. data, bet nuo 2021 metų gruodžio diena pasikeitė į rugpjūčio 31 d.

Aliaksandras Lukašenka, Vladimiras Putinas

Tuo metu „Agentstvo“ atlikta analizė parodė, kad 2021 m. balandžio mėnesį, prieš susitikdamas su V. Putinu, A. Lukašenka atliko du COVID-19 testus, o 2021 m. gegužę – tik vieną. Paskui taisyklės pasikeitė: pradedant kitu susitikimu, įvykusiu 2021 m. rugsėjo mėnesį, ir iki pat 2022 m. gruodžio, kai prezidentai susitiko paskutinį kartą, prieš kiekvieną susitikimą „akis į akį“ su V. Putinu A. Lukašenka atliko po tris testus. 2021-aisiais tokių susitikimų buvo penki, o 2022 m. – aštuoni.

Išimtimi iš bendrosios praktikos tapo 2022 m. rugsėjo mėnesį Samarkande įvykęs Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos viršūnių susitikimas ir 2022 m. lapkritį Jerevane surengtas Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos viršūnių susitikimas. Prieš juos A. Lukašenka atliko po du PGR testus. Šių susitikimų metu jis nebendravo su V. Putinu akis į akį, tačiau kartu su juo dalyvavo daugiašalėse derybose.

Remiantis nutekinta informacija, 2022 m. spalį A. Lukašenka atliko tris testus prieš susitikimą su V. Putinu ir dar vieną – praėjus trims dienoms po jo.

Nuo 2021 m. rudens kai kuriais atvejais tą pačią dieną būdavo atliekami keli testai. Kartais COVID-19 pažymėjimai būdavo išduodami likus dienai iki testo, kartais juose būdavo sumaišomi dokumentų numeriai.

Programišiai daro išvadą, kad galbūt A. Lukašenka testų ir neatlikdavo, – jam tiesiog išduodavo reikalingus dokumentus.

A. Lukašenka ne kartą neigė koronaviruso egzistavimą. Pirmą kartą COVID-19 plitimo problemą jis pripažino 2020 m. kovą, bet pareiškė, kad kova su pandemija šalyje vyksta „labai ramiai“. 2020 m. gruodžio 25 d. jis pranešė, jog neketina skiepytis nuo koronaviruso infekcijos. Vadovaujantis nutekintais duomenimis, tą dieną Baltarusijoje mirė 496 žmonės. Palyginimui: tą pačią dieną 2019 m. mirusiųjų buvo 141 žmogumi mažiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)