2017 metais, sveikatos apsaugos pareigūnų duomenimis, buvo žinoma tik apie kiek daugiau nei 200 atvejų, kai penkerių metų ar jaunesni vaikai pavartojo kanapių turinčių maisto produktų, o 2021 metais tokių atvejų buvo jau daugiau nei 3 050, teigiama medicinos žurnale „Pediatrics“ paskelbtame tyrime.

Dažnai parduodami saldainių, šokolado ar sausainių pavidalu užkandžiai su marihuana atrodo patrauklūs vaikams, tačiau dėl mažo pacientų svorio gali rimtai jiems pakenkti.

Nors per penkerių metų tyrimo laikotarpį užfiksuota apie 7 000 atvejų, kai vaikai nurijo tokių medžiagų, bet nebuvo užregistruota nė vieno mirties atvejo. Tik maždaug 8 proc. vaikų prireikė intensyviosios terapijos, o beveik 15 proc. mažamečių buvo hospitalizuoti.

Vidutinis nukentėjusių vaikų amžius buvo treji metai.

Vaikams pasireiškė centrinės nervų sistemos slopinimas, įskaitant komą, tachikardiją ir vėmimą. Pacientai buvo gydomi į veną leidžiant skysčius.

Kai 2017 metais buvo pradėtas tyrimas, rekreacinė marihuana buvo legali tik aštuoniose JAV valstijose ir Vašingtone, o 2022 metų gegužės pabaigoje – 18 valstijų.

„Manoma, kad šis padidėjimas susijęs su tuo, kad vis daugiau valstijų leidžia suaugusiesiems vartoti kanapes rekreaciniais tikslais“, – rašė tyrimo autoriai.

Kadangi daugiau kaip 90 proc. kanapių suvartojama namuose, tyrėjai ragino šviesti globėjus apie būtinybę kanapių produktus laikyti užrakintose talpyklose vaikams nepasiekiamose vietose.

„Kanapių produktai turi būti sudėti ne tik į vaikams neįveikiamas pakuotes, bet ir į nepermatomas pakuotes su paprastomis etiketėmis, – rašė autoriai. – Be to, ant produktų turėtų būti aiškios įspėjamosios etiketės, įspėjančios apie nesaikingo vartojimo pavojus.“

Kai kurios JAV valstijos, įskaitant Kaliforniją, jau įgyvendino tokias priemones, tačiau visoje šalyje nėra teisės aktų dėl kanapių produktų pakuočių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją