„Mes nepriimame Vokietijos pozicijos, visiškai ją atmetame ir laikome nepagrįsta ir neteisinga“, – sakė užsienio reikalų viceministras Arkadiuszas Mularczykas.

Antradienį Varšuva paskelbė, kad Berlynas oficialiai atmetė Lenkijos reikalavimą išmokėti reparacijas, kurias Lenkijos vyriausybė įvertino 1,3 trilijono eurų.

A. Mularczykas trečiadienį Vokietijos atsakymą pavadino „stebinančiu“ ir pareiškė, kad „Vokietija negali uždaryti temos, kuri anksčiau niekada nebuvo atverta“.

Jis sakė, kad Lenkijos vyriausybė „nemato jokios valios ar noro kompensuoti nuostolius“.

Ministras pridūrė, kad Lenkija pateiks raštišką atsakymą Vokietijai.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija antradienį paskelbtame pareiškime paragino Jungtines Tautas „bendradarbiauti ir remti Lenkijos pastangas gauti kompensaciją už 1939-1945 metais per vokiečių okupaciją patirtus nuostolius“.

Berlynas ne kartą atmetė šiuos reikalavimus, teigdamas, kad Lenkija 1953 metų susitarimu oficialiai atsisakė tokių reikalavimų.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock spalio mėnesį per vizitą Varšuvoje pripažino Vokietijos istorinę atsakomybę, tačiau sakė, kad, Berlyno požiūriu, reparacijų klausimas yra uždarytas.

Lenkijos konservatoriai teigia, kad jų šalį pasirašyti 1953 metų susitarimą privertė Sovietų Sąjunga.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją