Tai pirmoji šalyje translyčio asmens egzekucija.

49 metų Amber McLaughlin mirtis buvo konstatuota maždaug 19 val. vietos laiku Diagnostikos ir pataisos centre Bon Tere Misūrio valstijoje, sakoma kalėjimų departamento pranešime.

Vietos televizija „Fox2now“ pranešė, kad A. McLaughlin mirė nuo specialios injekcijos.

A. McLaughlin taip pat yra pirmasis asmuo, kuriam šiais metais JAV įvykdyta mirties bausmė.

Ji buvo nuteista už buvusios savo merginos nužudymą Sent Luiso priemiestyje 2003 metais, kai dar nebuvo pakeitusi lyties.

A. McLaughlin tiek persekiojo auką, kad ši siekė teismo uždraudimo artintis prie jos.

Nužudymo dieną A. McLaughlin laukė, kol auka Beverly Guenther išeis po darbo.

B. Guenther buvo išžaginta ir nudurta virtuviniu peiliu, jos palaikai buvo numesti netoli Misisipės upės.

2006 metais prisiekusieji pripažino A. McLaughlin kaltę dėl nužudymo, bet nesutarė, kokia turėtų būti bausmė. Teisėjas skyrė mirties bausmę – toks įsikišimas yra galimas Misūryje ir Indianoje.

Remdamiesi tuo, kad prisiekusieji neskyrė A. McLaughlin mirties bausmės, jos advokatai prašė gubernatoriaus Mike'o Parsono pakeisti mirties bausmę įkalinimu iki gyvos galvos.

Jie taip pat įrodinėjo, kad A. McLaughlin vaikystė buvo sunki, kad ji turi psichinės sveikatos problemų.

Tarp A. McLaughlin užtarusių garsių žmonių yra du JAV Atstovų Rūmų nariai iš Misūrio, Cori Bush ir Emanuelis Cleaveras.

Laiške gubernatoriui jie rašė, kad A. McLaughlin įtėvis mušdavo ją lazda ir net yra panaudojęs prieš ją elektros šoko prietaisą.

„Be šio siaubingo smurto ji taip pat tyliai kamavosi dėl savo tapatybės, grumdamasi su tuo, kas, kaip dabar suprantame, yra lyties disforija“, – sakoma laiške. Lyties disforiją patiriantys žmonės jaučia neatitikimą tarp savo prigimtinės lyties ir lyties tapatybės.

Spaudos pranešimuose sakoma, kad A. McLaughlin pastaraisiais metais pradėjo lyties keitimo procesą, bet liko tarp Misūryje mirties bausme nuteistų kalinių vyrų.

Ne pelno organizacija „Death Penalty Information Center“ (DPIC), kuri siekia mirties bausmės panaikinimo Jungtinėse Valstijose, nurodė, kad iki šiol šalyje nebuvo žinoma apie mirties bausmės įvykdymą atvirai translyčiams asmenims.

Šis klausimas pastaraisiais mėnesiais sulaukė daugiau dėmesio. Ohajo valstijos Aukščiausiasis teismas paliko mirties bausmę vienai translytei moteriai, o Oregono valstija pakeitė mirties bausmę kitam translyčiam asmeniui švelnesne bausme, nurodo DPIC.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją