„Prezidentas J. Bidenas tikisi penktadienį, sausio 13 dieną, Baltuosiuose Rūmuose pasveikinti Japonijos ministrą pirmininką F. Kishidą ir toliau stiprinti mūsų vyriausybių, ekonomikų ir žmonių ryšius“, – sakoma Baltųjų Rūmų pranešime.

Jame priduriama, kad abu vadovai kalbės apie būdus, kaip spręsti klimato kaitos problemą, taip pat aptars saugumo klausimus, susijusius su Šiaurės Korėja, Kinija ir Rusijos invaziją į Ukrainą.

J. Bidenas dar kartą išreikš paramą Japonijos pirmininkavimui Didžiojo septyneto (G-7) šalims ir jos, kaip nenuolatinės JT Saugumo Tarybos narės, mandatui, pranešė Baltieji Rūmai.

Praėjusią vasarą vykusiame viršūnių susitikime su J. Bidenu F. Kishida perspėjo, kad Kinijos siekis susigrąžinti Taivano salą gali peraugti į naują konfliktą.

„Ukraina šiandien gali tapti Rytų Azija rytoj“, – sakė Japonijos vadovas.

Praėjusį mėnesį Japonijos vyriausybė patvirtino esminę gynybos politikos pertvarką, įskaitant reikšmingą išlaidų padidinimą, nes perspėjo, kad Kinija kelia „didžiausią strateginį iššūkį“ jos saugumui.

Didžiausio per kelis dešimtmečius pertvarkymo gynybos srityje metu Japonija pažadėjo iki 2027 metų padidinti išlaidas gynybai iki 2 proc. BVP, pertvarkyti karinę vadovybę ir įsigyti naujų raketų, galinčių smogti toli esančioms priešo paleidimo aikštelėms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją