Dėl protestų, kuriuos sukėlė Mahsos Amini mirtis, tokia bausmė jau įvykdyta dviem 23 metų vyrams, tačiau žmogaus teisių organizacijos baiminasi, kad dar dešimtims žmonių gresia pakorimas, Iranui, siekiančiam numalšinti protestus, mirties bausmę naudojant kaip bauginimo taktiką.

Aštuoniolikmetis protestuotojas Mehdi Mohammadifardas buvo nuteistas mirties bausme dėl kaltinimų padegus kelių policijos kioską vakariniame No Šahro mieste Mazandarano provincijoje, pranešė Osle įsikūrusi teisių gynimo grupė „Iran Human Rights“ (IHR).

Revoliucinis teismas provincijos sostinėje Saryje paskelbė mirties nuosprendį, pripažinęs jį kaltu dėl „korupcijos Žemėje“ ir „priešiškumo Dievui“.

Dvigubas apkaltinamasis nuosprendis reiškia, kad jam skirtos dvi mirties bausmės.

IHR direktorius Mahmoodas Amiry-Moghaddamas sakė naujienų agentūrai AFP, kad, remiantis turima informacija, M. Mohammadifardas yra iki šiol jauniausias asmuo, nuteistas mirties bausme dėl protestų.

Tuo tarpu teisminės valdžios naujienų svetainėje „Mizan Online“ rašoma, kad gruodžio mėnesį aukščiausiasis teismas paliko galioti mirties nuosprendį kitam protestuotojui, Mohammadui Boroghani dėl kaltinimų „priešiškumu Dievui“.

M. Boroghani kaltinamas tuo, kad „peiliu sužalojo saugumo darbuotoją, ketindamas jį nužudyti ir pasėti terorą tarp piliečių“, taip pat tuo, kad „padegė gubernatoriaus biurą Pakdašto mieste, esančiame už 43 km į pietryčius nuo sostinės Teherano“.

Anot IHR, jam yra 19 metų. „Mizan Online“ pranešimas pasirodė po to, kai kuriuose straipsniuose buvo nurodyta, kad egzekucija buvo atšaukta.

„Islamo respublikai, kuri nesugebėjo suvaldyti protestų po 109 dienų, reikia gąsdinimų ir egzekucijų, kad išliktų“, – sakė M. Amiry-Moghaddamas.

Praėjusią savaitę IHR teigė, kad mažiausiai 100 protestuotojų gresia egzekucija po to, kai jie buvo nuteisti mirties bausme arba apkaltinti sunkiais nusikaltimais.

Pirmieji pakorimai sukėlė tarptautinį pasipiktinimą, o teisių gynimo grupės ragina didinti spaudimą Iranui, kad būtų užkirstas kelias naujoms egzekucijoms.

Gruodžio 12 dieną buvo viešai pakartas 23-ejų Majidrezas Rahnavardas, kurį Mašhado miesto teismas nuteisė už dviejų saugumo pajėgų narių nužudymą peiliu.

Keturiomis dienomis anksčiau už saugumo pajėgų nario sužeidimą mirties bausmė buvo įvykdyta to paties amžiaus Mohsenui Shekari.

Teismai nurodo, kad dėl protestų, kuriuos Irano pareigūnai vadina „riaušėmis“, iš viso paskelbė 11 mirties nuosprendžių.

Pastarosiomis savaitėmis aukščiausiasis teismas nurodė atnaujinti trijų protestuotojų, kuriems gresia mirties bausmė už įtariamą dalyvavimą demonstracijose, bylas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją