N. Maduro pasisakymas nuskambėjo po kelių dienų, kai šios Pietų Amerikos šalies opozicija balsavo už tai, kad būtų paleista Juano Guaido vadovaujama „laikinoji vyriausybė“. Po ginčytinų 2018 m. rinkimų daugelis šalių, įskaitant JAV, pripažino J. Guaido teisėtu Venesuelos lyderiu.

„Venesuela visiškai pasirengusi žengti žingsnius, kad būtų normalizuoti diplomatiniai, konsuliniai ir politiniai santykiai su dabartine Jungtinių Valstijų administracija ir būsimomis administracijomis“, – sakė N. Maduro, jo interviu sekmadienį transliavo Venesuelos valstybinė televizija.

N. Maduro nutraukė santykius su Vašingtonu 2019 m., kai tuometinio prezidento Donaldo Trumpo administracija pripažino J. Guaido Venesuelos „laikinuoju prezidentu“. Siekdamos priversti N. Maduro pasitraukti iš pareigų, Jungtinės Valstijos įvedė daugybę sankcijų Venesuelai, įskaitant naftos embargą. Dabartinio JAV prezidento Joe Bideno administracija laikosi politikos formaliai nepripažinti N. Maduro vyriausybės, tačiau pernai pasiuntė delegatus į Karakasą su juo susitikti ir ir derėtis, be kitų temų, dėl apsikeitimo kaliniais.

„Esame pasirengę dialogui aukščiausiu lygiu, pagarbiems santykiams, tikiuosi, kad (...) Jungtinės Amerikos Valstijos atidės į šalį savo ekstremistinę politiką ir imsis pragmatiškesnės politikos, gerbdamos Venesuelą“, – sakė N. Maduro.

Trys iš keturių pagrindinių Venesuelos opozicijos kontroliuojamos Nacionalinės Asamblėjos partijų penktadienį balsavo už laikinosios J. Guaido vadovaujamos vyriausybės paleidimą. 2015 m. išrinkta vyriausybė tapo iš esmės yra simbolinė, nors vis dar kontroliuoja kai kurį Venesuelos turtą užsienyje.

Lapkričio pabaigoje Meksikoje atnaujinus opozicijos ir N. Maduro vyriausybės derybas, Vašingtonas atsakė suteikdamas šešių mėnesių licenciją JAV energetikos milžinei „Chevron“ veikti Venesueloje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją