Laikraštyje „Chosun“ pirmadienį paskelbtame interviu Yoon Suk-yeolas teigė, kad Jungtinių Valstijų turimo „branduolinio skėčio“ ir „išplėstinių atgrasymo priemonių“ nebeužtenka Pietų Korėjos gyventojams nuraminti.

„Branduoliniai ginklai priklauso Jungtinėms Valstijoms, tačiau planavimą, dalijimąsi informaciją, pratybas ir mokymus turėtų vykdyti Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos“, – sakė Yoon Suk-yeolas ir pridūrė, kad JAV šią idėją vertina gana palankiai.

Jo komentarai pasirodė kitą dieną po to, kai Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) paragino „eksponentiškai didinti“ savo šalies branduolinį arsenalą ir išbandė naujas tarpžemynines raketas (ICMB), kad atremtų, jo nuomone, JAV ir Pietų Korėjos priešiškumą.

2022 metais Šiaurės Korėja beveik kiekvieną mėnesį vykdė sankcijas pažeidžiančius ginklų bandymus, be kita ko, paleido pažangiausią iki šiol tarpžemyninę raketą.

Rekordinius paleidimų metus ji užbaigė ankstų šeštadienio rytą paleisdama tris trumpojo nuotolio balistines raketas, o sekmadienį ankstų rytą įvykdė dar vieną retą paleidimą.

Vadovaujant įžvalgiajam Yoon Suk-yeolui, Pietų Korėja sustiprino bendras karines pratybas su Jungtinėmis Valstijomis, kurios buvo sumažintos pandemijos metu arba sustabdytos dėl nesėkmingų diplomatinių santykių su Šiaurės Korėja jo pirmtako laikais.

Nuo 2019 metų, kai derybos žlugo, Kim Jong Unas padvigubino savo uždraustas ginklų programas, o Seulas ir Vašingtonas jau kelis mėnesius perspėja, kad Pchenjanas rengiasi atlikti septintąjį branduolinį bandymą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją