Tikslus ginkluotų užpuolikų, važiavusių šarvuotais automobiliais, skaičius nežinomas. o tarp žuvusiųjų yra 10 kalėjimo prižiūrėtojų ir apsaugos darbuotojų, sakoma pranešime.

Praėjus maždaug penkioms valandoms nuo įsiveržimo pradžios, saugumo pajėgoms pavyko suvaldyti situaciją didžiuliame kalėjime netoli Meksikos sienos su JAV.

Likus kelioms akimirkoms iki išpuolio ginkluoti vyrai netoliese esančiame bulvare apšaudė municipalinę policiją ir pradėjo automobilių gaudynes, kurios baigėsi automobilio ir keturių vyrų sulaikymu, sakoma pareiškime.

Vėliau visureigiu „Hummer“ važiavę užpuolikai prie kalėjimo apšaudė kitą saugumo agentų grupę.

Kol kai kurių kalinių artimieji lauke laukė pasimatymų, kilo chaosas.

Incidento metu taip pat buvo kilę susirėmimų tarp kalinių. Kai kurie kaliniai padeginėjo daiktus ir susirėmė su kalėjimo prižiūrėtojais, pranešė vietos žiniasklaida.

Pasak prokurorų, per smurto protrūkį kalėjime, kuriame atskiruose blokuose laikomi skirtingų nusikalstamų grupuočių ir narkotikų kartelių nariai, taip pat buvo sužeista 13 žmonių.

Prokurorai nurodė, kad buvo sulaikyti keturi asmenys, tačiau nepatikslino, ar jie yra kaliniai, ar užpuolikai.

Išsamesnės informacijos apie tai, kaip 24 kaliniams pavyko pabėgti ir kas jie buvo, kol kas nepateikta.

Smurtinių susirėmimų istorija

Miesto, esančio kitapus sienos priešais El Pasą Teksaso valstijoje, prokurorai tiria išpuolio motyvą.

Siudad Chuarese jau daugelį metų vyksta žiaurūs saugumo pajėgų ir konkuruojančių Sinaloa ir Chuareso narkotikų kartelių susirėmimai, per pastarąjį dešimtmetį pareikalavę tūkstančių gyvybių.

Pačiame kalėjime ne kartą vyko muštynės ir riaušės, įskaitant kruviną 2009 metų kovo epizodą, kai žuvo 20 žmonių.

2022 metų rugpjūtį per konkuruojančių gaujų susirėmimą žuvo trys kaliniai.

Remiantis Valstybinės žmogaus teisių komisijos 2022 metų vasario ataskaita, šiame kalėjime laikoma daugiau nei 3,7 tūkst žmonių, nors jame yra vietos tik 3 135 kaliniams.

2016 metų vasarį lankydamasis Meksikoje popiežius Pranciškus laikė mišias šio kalėjimo kieme; jose dalyvavo 700 kalinių ir jų šeimų narių.

Meksikos sulaikymo centrai, ypač tie, kuriuos administruoja valstybė, nuolat būna perpildyti ir kenčia nuo smurto, pastaraisiais metais dar labiau paaštrėjusio dėl nusikalstamų grupuočių konfliktų.