Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas išreiškė pagarbą Benediktui XVI už jo darbą, kuriant „broliškesnį pasaulį“.

„Savo mintimis esu su Prancūzijos ir viso pasaulio katalikais, gedinčiais dėl jo šventenybės Benedikto XVI, kuris siela ir protu stengėsi dėl broliškesnio pasaulio“, – teigė jis tviteryje.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pagerbė emeritą kaip „ypatingą Bažnyčios vadovą“, kuris padėjo formuoti Katalikų bažnyčią.

„Kaip „vokiškas“ popiežius Benediktas XVI buvo ypatingas Bažnyčios vadovas daugeliui, ne tik šiai šaliai, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė O. Scholzas. – (...) Pasaulis neteko Katalikų Bažnyčios formuotojo, argumentuotos asmenybės ir išmintingo teologo.“

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas sakė, kad jį „nuliūdino“ buvusio popiežiaus mirtis, pavadindamas jį „didžiu teologu“.

„Su liūdesiu sužinojau apie popiežiaus emerito Benedikto XVI mirtį, – tviteryje rašė Sunakas. – Jis buvo didis teologas, kurio vizitas Jungtinėje Karalystėje 2010 metais buvo istorinis momentas tiek katalikams, tiek nekatalikams visoje mūsų šalyje.“

Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni pagerbė Benediktą XVI kaip „tikėjimo ir proto milžiną“.

Ji teigė, kad dabartiniam popiežiui Pranciškui pasakė, jog ji ir jos vyriausybė dalijasi jo skausmu dėl „krikščionio, pastoriaus, teologo, didžios istorinės asmenybės, kurios istorija niekada nepamirš“, mirties.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis atsisveikino su „vienu didžiausių mūsų laikų teologų“.

„Visą gyvenimą jis rodė dvasinę ir intelektualinę krikščionybės gelmę. Jis palieka didelį palikimą“, – sakė jis.

Anot Kenterberio arkivyskupo Justino Welby, Benediktas XVI „buvo vienas didžiausių savo amžiaus teologų“.

„Popiežius Benediktas buvo vienas didžiausių savo amžiaus teologų – atsidavęs Bažnyčios tikėjimui ir atkakliai jį gynęs“, – sakė pagrindinis anglikonų dvasininkas.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas pagerbė buvusį popiežių kaip „išskirtinį teologą“ ir „tradicinių“ vertybių gynėją.

„Besąlygiškas Benedikto XVI, kaip žymaus teologo, autoritetas leido jam įnešti svarų indėlį plėtojant krikščionių bendradarbiavimą... ir ginant tradicines moralines vertybes“, – teigiama Rusijos patriarcho pareiškime.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį pagyrė mirusį popiežių Benediktą XVI kaip „tradicinių krikščioniškų vertybių gynėją“.

„Benediktas XVI buvo iškilus religinis ir valstybinis veikėjas, įsitikinęs tradicinių krikščioniškųjų vertybių gynėjas“, – Kremliaus paskelbtame užuojautos laiške popiežiui Pranciškui teigė V. Putinas.

„Visiems laikams išsaugosiu šviesius prisiminimus apie jį“, – sakė jis.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas išreiškė pagarbą mirusiam popiežiui už jo „įsipareigojimą neprievartai ir taikai“.

„Reiškiu gilią užuojautą katalikams ir kitiems žmonėms visame pasaulyje, kuriuos įkvėpė jo maldos gyvenimas ir atkaklus įsipareigojimas neprievartos ir taikos labui“, – sakoma A. Guterreso pareiškime.

Karalius Charlesas III šeštadienį vadovavo Jungtinės Karalystės pagarbos ceremonijai buvusiam popiežiui, o taip pat teigiamai įvertino jo pastangas „skatinti taiką“ tarp katalikų ir protestantų bendruomenių.

Karalius pabrėžė Benedikto XVI „nuolatines pastangas skatinti taiką ir geranoriškumą visiems žmonėms bei stiprinti pasaulinės anglikonų bendruomenės ir Romų Katalikų Bažnyčios santykius“ ir pridūrė, kad šią žinią priėmė su „giliu liūdesiu“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją