Nors Jungtinės Valstijos ir Italija taiko privalomą atvykstančiųjų iš Kinijos COVID testavimą, tokios priemonės nebūtinos visoje ES, sakoma Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) pranešime.

Pekinui priėmus sprendimą panaikinti griežtas taisykles, kurios iš esmės neleido virusui plisti, tačiau pakirto ekonomiką ir sukėlė plataus masto protestus, visos Kinijos ligoninėse padaugėjo užsikrėtusiųjų.

Šią savaitę Kinija pranešė, kad nutrauks privalomą karantiną atvykusiesiems, o tai paskatino daugelį kinų planuoti keliones į užsienį.

Tačiau ECDC teigė, kad šiuo metu nemano, jog padidėjęs atvejų skaičius Kinijoje turės įtakos epidemiologinei situacijai ES, „atsižvelgiant į didesnį gyventojų imunitetą ES ar EEE (Europos ekonominėje erdvėje), taip pat į tai, kad šiuo metu Kinijoje cirkuliuojančios atmainos anksčiau atsirado ir vėliau pakito“.

Todėl agentūra mano, kad „keliautojų iš Kinijos tikrinimas ir kelionių ribojimai yra nepagrįsti“.

Agentūra pridūrė, kad galimų įvežtinių atvejų skaičius yra „gana mažas“, palyginti su kasdien cirkuliuojančių infekcijų skaičiumi, kurį sveikatos priežiūros sistemos „šiuo metu sugeba suvaldyti“.

Ketvirtadienį Europos Komisija sušaukė ES sveikatos saugumo komiteto posėdį, kad aptartų galimas priemones.

„Atsižvelgiant į padėtį Kinijoje, labai svarbu, kad ES veiktų vieningai ir koordinuotai dėl visų galimų visuomenės sveikatos priemonių“, – naujienų agentūrai AFP sakė Komisijos atstovas spaudai.

Jis pridūrė, kad EK „ir toliau sudarys palankesnes sąlygas valstybių narių diskusijoms“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją