Pasak jos, tikimybė, kad artimiausiu metu kai kuriose Europos Sąjungos dalyse nutrūks elektros energijos tiekimas, yra labai didelė.

„Klausimas yra ne ar jis įvyks, bet kada jis įvyks. Didelio masto elektros tiekimo pertrūkio rizika dėl karo Ukrainoje vėl smarkiai išaugo: [prezidentui Vladimirui] Putinui įsilaužimas į Vakarų energetikos sistemas yra hibridinio karo priemonė. Mes neturime apsimesti, kad tai tik teorija. Turime pasiruošti elektros atjungimams Austrijoje ir Europoje“, – sakė K. Tanner.

Policija, priešgaisrinė tarnyba, civilinės saugos organizacijos ir Austrijos kariai reguliariai rengia bendras pratybas, taip pat aiškina žmonėms, ką daryti dingus elektrai.

Klaudia Tanner

Be to, K. Tanner sakė, kad šalies vyriausybė iki 2025 metų planuoja investuoti 180 mln. eurų į 100 vadinamųjų savarankiškų „kareivinių“, kurios turės pakankamai energijos ir galės autonomiškai veikti dvi savaites, plėtrą.

Taip pat planuojama 12 tokių kareivinių išplėsti ir paversti „saugumo salomis“, kurios krizės atveju galėtų tapti kontaktiniais punktais civiliams pagalbininkams ir teisėsaugos pareigūnams.

„Vladimiras Putinas programišių atakas prieš Vakarų elektros energijos sistemas laiko hibridinio karo priemone. Nederėtų apsimetinėti, kad tai viso labo teorija. Turime ruoštis elektros tiekimo sutrikimams Austrijoje ir Europoje“, – pareiškė Austrijos gynybos ministrė ir pabrėžė, kad, „prasidėjus vos ketvirtai parai be elektros, trečdalis gyventojų nebegalėtų pasirūpinti savimi“.

Austrijos žmonių partijai priklausanti politikė nesitiki, kad Ukraina greitai švęs pergalę.

Rusija turi didžiulius technikos ir karių išteklius, sakė ji. „Laimei, Ukraina pasiekė labai svarbių laimėjimų, tačiau jai tenka ginti didžiulę teritoriją. Neaišku, ar šiame kare apskritai bus nugalėtojas“, – nurodė K. Tanner.

Austrijos gynybos ministrė paragino tarptautinę bendruomenę sutelkti didesnį dėmesį į derybas karui Ukrainoje nutraukti ir šiuo klausimu bendradarbiauti su Ukraina: „Būtina, kad antrame plane vyktų diskusijos ir būtų didinamas dėmesys diplomatijai.“

Kyjive avarinių elektros išjungimų bus visą žiemą

Ukrainos sostinėje Kyjive staigių avarinių elektros išjungimų bus visą žiemą, perspėja miesto administracija.

„Šiomis sąlygomis turėsime gyventi visą žiemą“, – antradienį Ukrainos televizijai sakė administracijos vadovo pavaduotojas Petro Pantelejevas.

Nors, pasak jo, elektrikai dirba visą parą, kad suremontuotų per Rusijos kariuomenės raketų smūgius apgadintą elektros sistemą, padėtis esą išlieka sunki ir yra ypač sudėtinga darbo dienomis, kai fiksuojamas padidėjęs energijos suvartojimas.

Maskvos karinės pajėgos nuo spalio nuolat atakuoja Ukrainos energetikos infrastruktūrą ir apšaudo ją raketomis. Ukrainos kariuomenės generalinis štabas antradienį pabrėžė, kad tolesnių atakų grėsmė išlieka didelė.

Šalies premjeras Denysas Šmyhalis antradienį taip pat tvirtino, kad jei nebus naujų apšaudymų, Ukrainos gyventojai galės sutikti Naujuosius metus be avarinių elektros išjungimų, tačiau jis pripažino, jog esama didelio tolesnių Rusijos smūgių pavojaus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)