Vokietija panaikino didžiąją dalį pandemijos įkarštyje įvestų apribojimų, tačiau, kitaip nei kitos Europos šalys, vis dar reikalauja dėvėti kaukes tolimojo susisiekimo traukiniuose ir autobusuose.

Kaukės taip pat privalomos gydytojų kabinetuose, o norint patekti į ligonines ir slaugos namus vis dar reikalaujama turėti kaukes ir neigiamą COVID-19 testo rezultatą.

Vietinio transporto taisyklės yra 16 Vokietijos žemių vyriausybių atsakomybių sąraše, o kai kurios iš jų atsisakė kaukių naudojimo. Dalis jų taip pat atsisakė taisyklių, pagal kurias užsikrėtę žmonės turi izoliuotis namuose.

Berlyno ligoninės „Charite“ virusologijos profesoriaus Christiano Drosteno komentarai dienraščio „Tagesspiegel“ antradienio numeryje sukėlė naują ginčą, ar likusios taisyklės yra pagrįstos.

„Šią žiemą patiriame pirmąją endeminę SARS-CoV-2 bangą; mano vertinimu, pandemija baigėsi“, – cituojamas jis. Specialistas pridūrė, kad vienintelė abejonė dėl to būtų nauja didelė mutacija, „bet šiuo metu ir to nebesitikiu“.

Teisingumo ministras Marco Buschmannas sakė, kad Ch. Drostenas buvo vienas iš atsargiausių mokslininkų pandemijos metu ir kad „kaip politinę pasekmę turėtume nutraukti paskutines koronos apsaugos priemones“.

Socialiniame tinkle „Twitter“ jis teigė, kad pagal įstatymą federaliniai apribojimai gali būti panaikinti prieš jų numatytą pabaigą balandžio 7-ąją, jei situacija yra geresnė, nei buvo tikėtasi rudenį – „o dabar taip ir yra“.

M. Buschmanno Laisvoji demokratų partija – mažiausia iš trijų kanclerio Olafo Scholzo koalicijoje – jau seniai reikalauja kuo mažesnių apribojimų.

Kitos dvi centro kairiosios valdančiosios partijos tam priešinasi. Sveikatos apsaugos ministras Karlas Lauterbachas Vokietijos naujienų agentūrai „dpa“ sakė, kad „nedelsiant nutraukti visas priemones būtų neapgalvota“, o pats Ch. Drostenas to daryti neragino.

K. Lauterbacho teigimu, pažeidžiamiausiems asmenims, pavyzdžiui, slaugos namuose, vis dar reikia apsaugos, ir atkreipė dėmesį į tai, kad šiuo metu sveikatos sistema patiria įtampą dėl įvairių infekcijų.

„Ligoninės pilnos, personalas perkrautas, mirčių perviršis didelis, o žiema dar nesibaigė“, – sakė jis.