Apie ketinimą dalyvauti atsisakančių savo įgaliojimų deputatų posėdyje V.Juščenko pareiškė per susitikimą su parlamento pirmininku Volodymyru Lytvynu.

Eiliniuose parlamento rinkimuose kovo 26 dieną buvo išrinkta naujos sudėties Ukrainos įstatymų leidžiamoji institucija, kurios pirmasis plenarinis posėdis įvyks ne vėliau kaip praėjus 30 dienų po to, kai Centrinė rinkimų komisija oficialiai paskelbs rinkimų rezultatus.

CRK, privalanti per dvi savaites suskaičiuoti balus, kol kas nesako, kad ji paskelbs oficialius rinkimų rezultatus, o kai kurios politinės jėgos, kurios nepateko į naujos sudėties Radą, reikalauja perskaičiuoti balsus ir nacionaliniuose, ir vietos rinkimuose. Keliose rinkimų apylinkėse toks perskaičiavimas jau vyksta vietos teismų sprendimu.

CRK pirminiais duomenimis, į naujos sudėties Ukrainos parlamentą išrinktos penkios politinės jėgos, įveikusios privalomą 3 proc. slenkstį - Regionų partija (surinkusi 32,1 propc.balsų) Julijos Tymošenko blokas (22,3 proc.), "Mūsų Ukraina" (14,0 proc. ), Socialistų partija (5,7 proc.) ir Komunistų partija (3,7 proc.)

Ukrainos prezidentas ne kartą ragino šalies įstatymų leidžiamąją instituciją išspręsti daug mėnesių trunkančią šalies Konstitucinio teismo neveiksnumo problemą - Konstitucinį teismą sudaro 18 teisių, bet dalies teisėjų įgaliojimai 2005 metų rudenį baigėsi ir dabar jis nebegali surinkti kvorumo.

Aukščiausioji Rada, nors ne kartą mėgino balsuoti, vis nesugebėjo išrinkti savo dalies šio teismo narių ir atsisako priimti priesaiką tų teisėjų, kuriuos paskyrė V.Juščenko ir teisėjų suvažiavimas.

Opozicijos deputatai dar neseniai sakė nuogąstaują, kad Konstitucinis teismas prezidento siūlymu gali atšaukti nuo šių metų pradžios įsigaliojusias Pagrindinio šalies įstatymo pataisas. Tačiau keliomis savaitėmis anksčiau prezidentas pažadėjo nesiūlyti tokio Konstitucijos pakeitimo.