„Jokia šalis negali socialiai ir ekonomiškai vystytis, ir netgi išlikti, kai neįtraukiama pusė jos gyventojų“, – sakoma Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro Volkerio Turko pareiškime.

„Šie nesuvokiami apribojimai, taikomi moterims ir mergaitėms, ne tik padidins visų afganų kančias, bet, bijau, sukels pavojų ir už Afganistano sienų“.

Pasak jo, tokia politika gali destabilizuoti Afganistano visuomenę. „Raginu de facto valdžios institucijas garantuoti, kad būtų gerbiamos ir saugomos visų moterų ir mergaičių teisės: būti matomomis, girdimomis, dalyvauti ir prisidėti prie visų socialinio, politinio ir ekonominio šalies gyvenimo aspektų“, –sakė V. Turkas.

Afganistano griežtos linijos islamistai šeštadienį uždraudė moterims dirbti nevyriausybinėse organizacijose. Prieš tai Talibanas jau uždraudė moterims siekti universitetinio išsilavinimo, o mergaitėms – lankyti vidurines mokyklas.

„Šio naujausio de facto valdžios dekreto padariniai moterims ir visiems Afganistano žmonėms bus siaubingi“, – sakė V. Turkas. „Uždraudus moterims dirbti NVO, jos ir jų šeimos neteks pajamų bei teisės prisidėti prie savo šalies vystymosi ir bendrapiliečių gerovės“, – sakė jis. „Draudimas labai susilpnins, o gal ir sugriaus“ šių NVO gebėjimą teikti svarbiausias paslaugas ir įstums į dar didesnį vargą, kai Afganistane jau žiema ir humanitariniai poreikiai yra didžiausi, sakė V. Turkas.

Kelios užsienio pagalbos grupės sekmadienį paskelbė stabdančios savo operacijas Afganistane. Moterys išstumtos ir iš daugelio vyriausybės darbų, negali keliauti nelydimos vyro giminaičio ir ne namuose turi būti prisidengusios, geriausia –burka, taip pat neįleidžiamos į parkus

„Negalima atimti iš moterų ir merginų prigimtinių teisių“, – sakė V. Turkas. „De facto valdžios pastangos nustumti jas į tylą ir nematomumą nebus sėkmingos“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją