Naujosios užtvaros iš pakrautų sunkvežimių per naktį buvo pastatytos Mitrovicoje – šiauriniame Kosovo mieste, padalytame tarp Kosovo serbų ir etninių albanų, kurie sudaro daugumą visame Kosove.

Tai pirmas kartas nuo pastarosios krizės pradžios, kai serbai užblokavo gatves viename iš pagrindinių miestų. Iki šiol barikados buvo statomos keliuose, vedančiuose link Kosovo ir Serbijos pasienio.

Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius teigė, jog įsakė paskelbti aukščiausią kariuomenės parengtį, kad „apgintų mūsų žmones (Kosove) ir apsaugotų Serbiją“.

Jis tvirtino, kad Priština ruošiasi „pulti“ Kosovo serbus šalies šiaurėje ir jėga pašalinti kelias užkardas, kurias serbai pradėjo statyti prieš 18 dienų, protestuodami prieš buvusio Kosovo serbų policininko suėmimą.

Antradienį A. Vučičius kreipėsi į žurnalistus kartu su Serbijos patriarchu Porfirije, kuriam Kosovo valdžia pirmadienį uždraudė įvažiuoti į savo teritoriją ir aplankyti ten esančią viduramžių laikų serbų bažnyčią prieš serbų stačiatikių Kalėdas, švenčiamas sausio 7-ąją.

Serbijos prezidentas, kaip įprastai, apkaltino Vakarus ir Kosovo etninių albanų valdžios institucijas kartu rengiant sąmokslą „sukelti neramumus ir nužudyti serbus“, saugančius barikadas.

„Jų tikslas – išstumti Serbiją iš Kosovo... padedant jų agentams Belgrade“, – sakė jis, matyt turėdamas omenyje negausią opoziciją ir nepriklausomą žiniasklaidą, kritiškai vertinančias jo elgesį Kosovo krizės metu ir vis labiau autokratišką politiką.

Vis dėlto politikas teigė šiuo metu vedantis derybas su Europos Sąjungos ir JAV tarpininkais „dėl taikos išsaugojimo ir kompromisinio sprendimo“ dabartinei krizei.

Kosovo pareigūnai kaltina A. Vučičių naudojantis valstybine žiniasklaida siekiant sukelti neramumus ir išprovokuoti incidentus, kurie taptų pretekstu ginkluotai intervencijai buvusioje Serbijos provincijoje.

Už ryšius su Kosovo serbais atsakingas Serbijos vyriausybės pareigūnas Petaras Petkovičius savo šalies visuomeniniam transliuotojui RTS sakė, kad aukščiausia serbų karių kovinė parengtis buvo įvesta atsakant į tokį patį Kosovo žingsnį.

Jis teigė, kad gerai ginkluoti Kosovo daliniai nori surengti ataką prieš Kosovo serbus, „ketindami užpulti mūsų moteris, senjorus, vaikus, vyrus“.

„Mūsų žmonės, kurie stovi barikadose, tiesiog gina teisę gyventi“, – pridūrė P. Petkovičius.

Kosovas paprašė ten dislokuotų NATO vadovaujamų taikos palaikymo pajėgų (KFOR) pašalinti barikadas ir užsiminė, kad priešingu atveju Prištinos pajėgos pačios tai padarys.

Kosove nuo 1999-ųjų karo, kuris baigėsi šios teritorijos Belgrado kontrolės praradimu, dislokuota apie 4 tūkst. NATO vadovaujamų taikdarių.

Bet koks Serbijos ginkluotas įsikišimas Kosove greičiausiai sukeltų susidūrimą su NATO pajėgomis ir reikštų didelį įtampos padidėjimą Balkanuose, kurie dar nėra atsigavę po praėjusio amžiaus 10-e dešimtmetyje įvykusio kruvino Jugoslavijos subyrėjimo.

Įtampa tarp Kosovo, kuris 2008-aisiais paskelbė nepriklausomybę, ir Serbijos pastarąjį mėnesį pasiekė aukščiausią tašką. Vakarų mėginimai derybomis pasiekti susitarimą žlugo, o Serbija atsisako pripažinti Kosovo valstybingumą.

Tiek KFOR, tiek Europos Sąjunga prašo Prištiną ir Belgradą elgtis santūriai ir vengti provokacijų.

Praėjus daugybei metų po 1998–1999 metais vykusio Kosovo karo, kuris baigėsi NATO įsikišimu, išstūmusiu serbų karius iš buvusios Serbijos provincijos, Kosovas tebelaikomas potencialiu konflikto židiniu Balkanuose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją