Daugiau nei ketvirtadalis nuo sausio 1 iki gruodžio 22 dienos pristatytų ginklų ir karinės įrangos buvo skirta padėti Ukrainai gintis nuo Rusijos invazijos.

Duomenis Ekonomikos ministerija pateikė kraštutinių kairiųjų partijos „Linke“ parlamento nario Sevimo Dagdeleno prašymu. Juos matė ir agentūra dpa.

2021 metais į valdžią atėjusi trijų partijų valdančioji koalicija buvo pažadėjusi sumažinti ginklų eksportą. Tačiau karas Ukrainoje šį pažadą apvertė aukštyn kojom.

Pažeisdamas dešimtmečius galiojusius principus, centro kairiųjų kancleris Olafas Scholzas paskelbė, kad nutraukiamas draudimas tiekti ginklus į karo zonas.

Nuo tada Ukrainai patvirtintas ginklų tiekimas už 2,24 mlrd. eurų, įskaitant priešlėktuvinius tankus, savaeiges haubicas, daugkartinius raketų paleidimo įrenginius ir oro gynybos sistemą IRIS-T.

Tačiau net ir be Ukrainos Vokietijos vyriausybė patvirtino eksporto už daugiau nei 6 mlrd. eurų.

Palyginimui, per 16 kanclerės Angelos Merkel centro dešiniosios vyriausybės valdymo metų 6 mlrd. eurų riba buvo viršyta tik penkis kartus.

Didžiausios šalys – ginklų gavėjos – po Ukrainos yra keturios NATO narės – Nyderlandai, JAV, Jungtinė Karalystė ir Vengrija.

Visi 2022 metų duomenys oficialiai bus paskelbti sausio mėnesį.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją