Griežtosios linijos islamistai šeštadienį pagrasino sustabdyti nevyriausybinių organizacijų veiklos licencijas, jei jos neįgyvendins įsakymo.

Licencijas išduodanti Ekonomikos ministerija teigė gavusi „rimtų skundų“, kad nevyriausybinėse organizacijose dirbančios moterys nesilaiko tinkamo islamo aprangos kodo.

„Vėliau šiandien planuojama surengti Humanitarinės šalies grupės (HŠG) posėdį, kuriame bus konsultuojamasi ir aptariama, kaip spręsti šią problemą“, – naujienų agentūrai AFP sakė JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro visuomenės informavimo pareigūnas Tapiwa Gomo.

HŠG sudaro aukščiausio rango JT pareigūnai ir dešimčių Afganistano bei tarptautinių NVO atstovai, kurie koordinuoja pagalbos paskirstymą visoje šalyje.

Kai kurie NVO pareigūnai teigė, kad posėdyje bus svarstoma, ar po naujausio Talibano nurodymo sustabdyti visą pagalbos teikimą.

Jungtinės Tautos, kurios pareiškė, kad prašys Talibano paaiškinimo dėl minimo įsakymo, pasmerkė ministerijos nurodymą.

Organizacija teigė, kad įsakas, kuriuo moterys „sistemingai išstumiamos iš visų viešojo ir politinio gyvenimo sričių, veda šalį atgal ir kelia pavojų pastangoms užtikrinti reikšmingą taiką ar stabilumą šalyje“.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas teigė, kad draudimas bus „pražūtingas“ afganistaniečiams, nes „sutrukdys teikti gyvybiškai svarbią ir milijonams žmonių gyvybes gelbstinčią pagalbą“.

Milijonai žmonių visoje šalyje priklauso nuo humanitarinės pagalbos, kurią teikia tarptautiniai donorai per platų NVO tinklą.

Afganistano ekonominė krizė dar labiau paaštrėjo po to, kai praėjusių metų rugpjūtį valdžią užgrobė Talibanas, o Vašingtonas įšaldė milijardus dolerių vertės šalies turto ir užsienio donorai nutraukė pagalbos teikimą.

Ministerija teigė, kad nevyriausybinėse organizacijose dirbančios moterys nesilaiko „islamiško hidžabo ir kitų taisyklių bei nuostatų, susijusių su moterų darbu nacionalinėse ir tarptautinėse organizacijose“.

Lieka neaišku, ar įsakymas turės įtakos NVO dirbančioms užsienietėms.

Dešimtys organizacijų dirba atokiose Afganistano vietovėse, ir daugelis jų darbuotojų yra moterys. Kelios iš šių NVO įspėjo, kad draudimas įdarbinti moteris apsunkintų jų darbą.

Apie naujausią apribojimą paskelbta praėjus mažiau nei savaitei po to, kai Talibano valdžia uždraudė moterims lankyti universitetus, o tai sukėlė visuotinį pasipiktinimą ir protestus kai kuriuose Afganistano miestuose.

2021 metų rugpjūtį sugrįžęs į valdžią Talibanas įvedė daug suvaržymų moterims.

Daugumai mergaičių neleidžiama mokytis vidurinėse, moterys buvo išstumtos iš daugelio valstybinių darbų, joms neleidžiama keliauti be giminaičio vyro palydos, liepta už namų sienų nešioti hidžabą, pageidautina – visą kūną, neišskiriant nė veido, dengiančią burką.

Moterims taip pat neleidžiama lankytis parkuose ir sporto salėse.

Tuo pačiu metu Afganistano visuomenė, nors didele dalimi išlieka tradicinė, pastaruosius du dešimtmečius vis palankiau vertina mergaičių ir moterų švietimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją