Tas vyras, į pensiją išėjęs traukinio mašinistas, „akivaizdžiai taikėsi į užsieniečius“, žurnalistams sakė G. Darmaninas, tačiau pridūrė, kad nėra tikrai aišku, kad vyras siekė nužudyti „konkrečiai kurdus“.

„Dar nežinome tikslių jo motyvų“, – pabrėžė ministras.

Jis taip pat sakė, kad kol kas nėra informacijos apie įtariamojo ryšius su ultradešiniųjų aktyvistais.

Ministras nurodė, kad šis vyras yra šaudymo sporto klubo narys „ir turi keletą registruotų ginklų“.

Paklaustas, ar kas nors iš penktadienio šaudynių aukų buvo susijęs su kurdų judėjimu Kurdistano darbininkų partija (PKK), kurią Europos Sąjunga ir kitos šalys yra paskelbusios teroristine organizacija, G. Darmaninas sakė, kad Prancūzijos saugumo tarnyboms tai nėra žinoma.

G. Darmaninas nurodė įsakęs sugriežtinti apsaugą kurdų susitikimų vietose Prancūzijoje, taip pat Turkijos diplomatinėse įstaigose.

Pareigūnai rengia susitikimą, kad įvertintų tolesnių grėsmių kurdų bendruomenei Paryžiuje ar kitur Prancūzijoje tikimybę, sakė jis.

Penktadienio šaudymas pareikalavo trijų aukų, dar trys žmonės buvo sužeisti.

Šūviai Paryžiaus centre esančiame kurdų kultūros centre ir kirpykloje prieš pat vidurdienį vietos (13 val. Lietuvos) laiku sukėlė paniką rajone, kuriame gausu parduotuvių, restoranų ir barų. Be to, šiame rajone gyvena daug kurdų.

Liudininkai naujienų agentūrai AFP pasakojo, kad šaulys, kurį policija apibūdino kaip baltaodį, žinomą dėl dviejų ankstesnių bandymų nužudyti, iš pradžių taikėsi į kurdų kultūros centrą, o paskui užėjo į netoliese esančią kirpyklą, kur jį sulaikė policija.

Paryžiaus prokurorė Laure Beccuau sakė, kad įtariamasis anksčiau yra sulaukęs kaltinimų rasistiniu smurtu.

Jis įtariamas praėjusių metų gruodžio 8-ąją Paryžiaus stovykloje peiliu užpuolęs mažiausiai du migrantus, žurnalistams sakė L. Beccuau.

Ji sakė, kad per šį išpuolį prancūzas taip pat, kaip manoma, apgadino kelias palapines migrantų stovykloje, esančioje Bersi parke Paryžiaus rytuose.

Vėliau jis buvo apkaltintas tyčiniu ginkluotu smurtu iš rasistinių paskatų ir uždarytas į areštinę, sakė prokurorė ir pridūrė, kad vyras buvo paleistas neseniai.

Ji sakė, kad klausimas, ar penktadienio išpuolį lėmė rasizmas, „akivaizdžiai bus įtrauktas į mūsų tyrimą, kuris dabar pradedamas pasitelkus daugybę žmonių“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją