Aukštesnysis Miuncheno apygardos teismas nuteisė kaltinamąjį 28 metų Abdalrahmaną dėl pasikėsinimo nužudyti ir sunkaus kūno sužalojimo per 2021 m. lapkričio mėnesį įvykdytą išpuolį.

Gynybos advokatai tvirtino, kad jų klientas, Sirijos pabėgėlių stovyklose užaugęs palestinietis, serga paranojine šizofrenija ir turėtų būti paguldytas į psichiatrinės priežiūros įstaigą. Tačiau pirmininkaujantis teisėjas Jochenas Boeslas atmetė šią psichikos liga grindžiamą gynybą. Jis rėmėsi septyniais ekspertų vertinimais ir nustatė džihadistinį kaltinamojo motyvą.

J. Boeslas sakė, kad kaltinamasis dažnai klausydavosi „islamistinio turinio“ radijo programų ir „vėliausiai nuo 2021 m. gegužės mėnesio“ svarstė „dalyvauti džihade arba ginkluotoje kovoje“. „Šios pažiūros paskatino jį imtis tokių veiksmų“, – sakė J. Boeslas apie staiga įvykdytą neišprovokuotą išpuolį greitajame traukinyje tarp Bavarijos Regensburgo ir Niurnbergo miestų. „Jis norėjo nužudyti keleivius ne musulmonus, nes, jo nuomone, jie buvo netikintieji ir todėl neturėjo teisės gyventi“.

Per pastaruosius kelerius metus islamo ekstremistai įvykdė keletą smurtinių išpuolių Vokietijoje, daugiausia aukų pareikalavo išpuolis Berlyno Kalėdų mugėje 2016 m. gruodį, kai tunisietis, kurio prieglobsčio prašymas buvo atmestas, sunkvežimiu traiškė žmones, žuvo 12 žmonių. Vairuotojas buvo džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ rėmėjas.

2021 m. gegužę Sirijos džihadistui buvo skirta įkalinimo iki gyvos galvos bausmė už tai, kad per homofobinį išpuolį rytiniame Drezdeno mieste peiliu subadė vokietį ir sunkiai sužeidė jo partnerę.

Federalinės vidaus žvalgybos agentūros BfV duomenimis, 2021 m. islamo ekstremistų Vokietijoje sumažėjo iki 28 290 (2020 m. buvo 28 715). Tačiau vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser teigė, kad potenciali islamo ekstremizmo „grėsmė tebėra didelė“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją