„Šis bendradarbiavimas yra natūrali reakcija į agresyvų JAV karinio potencialo didinimą regione... Mūsų vykdomos pratybos griežtai atitinka tarptautinę teisę“, – tvirtino Valerijus Gerasimovas.

Maskva pirmadienį paskelbė, kad keli jos karo laivai gruodžio 21–27 dienomis Rytų Kinijos jūroje dalyvauja bendrose karinio laivyno pratybose su Pekinu.

Pranešimas atspindi stiprėjančius Rusijos ir Kinijos ryšius, abiem šalims patiriant Vakarų spaudimą.

Rusijos gynybos ministerija anksčiau šią savaitę sakė, kad pratybų metu bus leidžiamos raketos, naudojama artilerija ir rengiamos kovos su povandeniniais laivais pratybos.

Šaltojo karo laikų sąjungininkės Kinija ir Rusija – turinčios audringą santykių istoriją – pastaraisiais metais suartėjo. Jų vadinamieji santykiai „be ribų“ veikia kaip atsvara JAV dominavimui pasaulyje.

„Šių renginių tikslas – padidinti abiejų šalių karių ir pajėgų kovinę parengtį ir gebėjimą atremti naujus iššūkius ir grėsmes“, – sakė V. Gerasimovas per susitikimą su užsienio šalių kariniais atstovais.

„Mes neketiname kurti jokių aljansų ir naujų skiriamųjų linijų regione, kaip tai daro Vašingtonas“, – pridūrė jis.

Buvęs Rusijos vadovas Dmitrijus Medvedevas anksčiau šią savaitę lankėsi Kinijoje susitikti su prezidentu Xi Jinpingu. Pasak D. Medvedevo, per derybas aptartas tarptautinis saugumas ir karas Ukrainoje.