V. Zelenskio vizitas Vašingtone, kaip ir W. Churchillio 1941 m. gruodį, įvyko tokiu metu, kai jo šalis yra negailestingai puolama, o tarptautinė pagalba būtina jos gebėjimui kovoti.

Ukraina laikosi savo linijų ir niekada nepasiduos“, – Kongresui sakė V. Zelenskis, jo žodžiai priminė vieną garsiausių W. Churchillio frazių ir sulaukė ovacijų, Kongreso nariai plojo atsistoję.

Anksčiau šiais metais V. Zelenskis vaizdo ryšiu kreipdamasis į Didžiosios Britanijos Bendruomenių rūmus taip pat rėmėsi W. Churchilliu, pažadėjęs, kad jo šalis „kausis miškuose, laukuose, pakrantėse, gatvėse“.

Buvusi valstybės sekretorė Hillary Clinton buvo tarp JAV politikų, nubrėžusių paraleles su W. Churchilliu. Ji sakė, kad V. Zelenskis vadovauja savo šaliai su „Cherchillio drąsa ir ryžtu“. „Mūsų žinia dabar turi būti tokia pati, kaip ir tada: mes su jumis“, – sakė ji.

Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi prisiminė, kad jos tėvas buvo įstatymų leidėjas, kai britų lyderis pasakė savo garsųjį kreipimąsi į Kongresą. „Ši akimirka man kupina prasmės. Mano tėvas, kongresmenas Thomas D'Alesandro jaunesnysis, buvo Atstovų rūmų narys 1941 m., kai Winstonas Churchillis kitą dieną po Kalėdų atvyko į Kongresą, siekdamas mūsų tautos paramos kovoti su tironija Europoje“, – sakė N. Pelosi.

Vis dėlto W. Churchillo ir V. Zelenskio keliones į JAV galima lyginti tik iš dalies, įskaitant ir viešnagės trukmę. Prezidento Franklino Roosevelto kvietimu atvykęs W.. Churchillis praleido Vašingtone tris savaites. Tai buvo ilga viešnagė, istorikų teigimu, nervinusi pirmąją ponią Eleonorą Roosevelt, kuriai nepatiko dviejų vyrų pokalbiai iki vėlumos rūkant cigarus ir gurkšnojant brendį.

V. Zelenskio kelionė truko vos kelias valandas, per ją surengtas susitikimas Ovaliajame kabinete, bendra su prezidentu Joe Bidenu spaudos konferencija, pasakyta kalba Kongrese. W. Churchillis laivu perplaukė Atlantą, nepaisydamas povandeninių laivų grėsmės, V. Zelenskis atskrido lėktuvu.

Kai W. Churchillis atvyko į JAV, šalis buvo sukrėsta Japonijos atakos prieš Perl Harboro karinio jūrų laivyno bazę ir įsitraukusi į tarptautinį konfliktą, kurio siekė išvengti.

Dėl savo ambicingų ekonominių reformų J. Bidenas norėtų būti lyginamas su F. Rooseveltu, vis dėlto jis nenori būti įtrauktas į trečiąjį pasaulinį karą ir ne kartą aiškiai pasisakė, kad nesiųs į Ukrainą nei karių, nei netgi kai kurių ginklų, kad tik išvengtų eskalavimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją