Ukrainos prezidento vienos dienos vizito metu buvo uždarytas Pensilvanijos prospektas, jungiantis Baltuosius rūmus ir Kongresą, o Ukrainos geltonos ir mėlynos spalvų vėliavos plevėsavo šalia JAV vėliavų.

Prie Baltųjų rūmų, kurie buvo pirmoji V. Zelenskio dienos stotelė, televizijos iš viso pasaulio filmavo karo lyderio vizitą – vienintelę žinomą jo kelionę už savo šalies ribų nuo tada, kai lygiai prieš 300 dienų į Ukrainą įsiveržė Rusija.

Amerikiečiai vadino jį didvyrišku ir lygino jo vizitą su britų karo laikų ministro pirmininko Winstono Churchillio apsilankymu Vašingtone 1941-aisiais, kai jis kreipėsi į Kongresą dėl abiejų sąjungininkių bendradarbiavimo karo metu. Trečiadienį vakare apie tai kalbėjo ir V. Zelenskis.

Prieš kreipimąsi į neeilinę jungtinę Kongreso sesiją, V. Zelenskį Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete prie spragsinčio židinio pasveikino prezidentas Joe Bidenas.

Tuo metu lauke, nepaisydami šalčio, prie saugumo užtvarų buvo susirinkę Ukrainos rėmėjai, norėję parodyti savo palankumą.

Jungtinėse Valstijose besimokantis 17-metis Jarema, kuris buvo įsisupęs į Ukrainos vėliavą, tikėjosi pamatyti V. Zelenskį ir aplankyti miestą.

„Norėjau išreikšti paramą mūsų prezidentui ir Ukrainai“, – sakė jis.

Paklaustas, ko V. Zelenskis turėtų prašyti iš J. Bideno, Jarema atsakė: „Ginklų, ginklų ir dar daugiau ginklų.“

Sustiprintas saugumas

35 metų Bakhtiaras Mendybay'us, kuris iš savo namų Virdžinijoje į Baltuosius rūmus su vaikais keliavo beveik valandą, sakė, kad negalėjo praleisti šio renginio.

Viena ranka jis laikė vaikišką vežimėlį, o kita – ženklą, kuriame pavaizduotas V. Zelenskis, reikalaujantis daugiau ginklų.

„Šiandien esu čia, kad pasveikinčiau geriausią iš visų gyvų žmonių“, – sakė iš Kazachstano, kuris kaip ir Ukraina, kažkada priklausė Sovietų Sąjungai ir vis dar patiria didelę Rusijos įtaką, kilęs vyras.

„Ukrainiečiai kovoja už visus, įskaitant mano šalį, mano žmones. Jie priešinasi Rusijos imperializmui“, – sakė B. Mandybay'us, kuris jau 10 metų gyvena Jungtinėse Valstijose.

Saugumas buvo griežtas – per V. Zelenskio vizitą dirbo šimtai policijos ir Slaptosios tarnybos pareigūnų.

„Labai gerai žinome, kad Rusija turi turto šioje šalyje ir gali bandyti ką nors padaryti“, – televizijai ABC sakė JAV Kapitolijaus policijos aukšto rango pareigūnas.

„Žinome, kas pastatyta ant kortos“, – sakė jis.

„Slava Ukraini“

Kitame Pensilvanijos prospekto gale, už mėlynai ir geltonai apšviestos Vašingtono miesto rotušės, įstatymų leidėjai ir J. Bideno administracijos aukščiausio rango pareigūnai susirinko pasiklausyti V. Zelenskio kalbos Kongresui.

Daug susirinkusiųjų vizito proga vilkėjo mėlynos spalvos kostiumus ar turėjo geltonų akcentų, kai kurie vyrai atlapuose segėjo Ukrainos vėliavėles.

Įžengęs į Atstovų Rūmų salę, kur vėliau šią savaitę, kaip tikimasi, bus priimtas dar vienas didžiulis pagalbos Ukrainai paketas, V. Zelenskis sulaukė audringų ovacijų.

Keletas su buvusiu prezidentu Donaldu Trumpu susijusių respublikonų, kurie reiškė susirūpinimą dėl JAV paramos Ukrainai, ploti atsisakė.

Angliškai pasakyta V. Zelenskio kalba truko ilgiau nei 20 minučių, per kurias nuskambėjo dar daugiau audringų ovacijų ir kartais kildavo juoko protrūkiai, pavyzdžiui, kai Ukrainos prezidentas, buvęs komikas, pajuokavo dėl Vladimiro Putino vardo.

Įteikęs Ukrainos vėliavą iš karo fronto ir priėmęs JAV vėliavą, kuri trečiadienį plevėsavo virš Jungtinių Valstijų Kapitolijaus, V. Zelenskis išvyko lydimas dar vienos plojimų bangos.

Grupė ukrainiečių lankytojų zonoje skandavo „Slava Ukraini“ („Šlovė Ukrainai“), o keli Amerikos įstatymų leidėjai salėje prisijungė prie jų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją