Nuo karo pradžios vasarį Ukrainai jau atsiųsta daug Vakarų oro gynybos priemonių – nuo nešiojamų ir nuo peties paleidžiamų „Stinger“ raketų iki pažangesnių radiolokatoriais valdomų bei kitų šilumos šaltinius aptinkančių sistemų. Visi šie ginklai suteikia visapusišką apsaugą nuo įvairaus lygio grėsmių.

Pasak BBC, sistemos „Patriot“ yra dar vienas žingsnis šiame kelyje, padidinsiantis susipriešinimą su Maskva. BBC ginklų eksperto Chriso Partridge’o teigimu, jos nepadarys stebuklo, bet tai itin galingi, veiksmingi ir brangūs ginklai. Viena „Patriot“ raketa kainuoja apie 3 mln. JAV dolerių – tris kartus daugiau nei NASAMS (Nacionalinė pažangi žemė-oras raketų sistema). Jau kelias savaites Ukrainoje veikia dvi NASAMS sistemos.

Naujoji „Patriot“ raketų baterija „bus labai svarbi ginant Ukrainos žmones nuo barbariškų Rusijos atakų prieš svarbią Ukrainos infrastruktūrą“, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

„Patriot“ sistemos buvo naudojamos per pirmąjį Persijos įlankos karą prieš Irako Rusijos gamybos „Scud“ raketas ir nuo tada „Raytheon Technologies“ jas nuolat tobulino. Šias baterijas sudaro vadovavimo centras, radiolokacinė stotis, leidžianti aptikti artėjančias grėsmes, ir paleidimo įrenginiai. Pranešama, kad taikinio nuotolis svyruoja nuo 40 iki 160 kilometrų priklausomai nuo naudojamos raketos tipo. Jos vadinamos „taškinės gynybos“ sistemomis ir paprastai skirtos ginti tam tikras vietoves, pavyzdžiui, miestus ar svarbią infrastruktūrą, kitaip tariant, didelės vertės turtą.

Jokie JAV ar kitų NATO šalių kariai negali eksploatuoti šių sistemų Ukrainoje, todėl Ukrainos pajėgos turės būti išmokytos jas naudoti. Mokymai vyks ne Ukrainoje. Gali būti, kad jie jau pradėti, o JAV kariuomenė pranešė, kad nuo sausio išplės Ukrainos pajėgų mokymus Vokietijoje.

Planus dislokuoti „Patriot“ sistemas Ukrainoje Maskva pavadino „provokacija“ ir laiko tai didesniu JAV įsitraukimu į karą Ukrainoje. Rusija pareiškė, kad šios raketos taps, kaip ji tvirtina, jos raketų smūgių „teisėtais taikiniais“. Karui prasidėjus ji tai yra sakiusi ir anksčiau.

Sunku tiksliai pasakyti, kaip „Patriot“ sistemos paveiks karą. Pasak Ch. Partridge’o, jos tikrai padidins apsaugos lygį, bet jų dydis ir kaina reiškia, kad bus galima pristatyti nedaug vienetų. Aišku tik tai, kad senstančios Ukrainos rusų gamybos „žemė-oras“ raketų sistemos pamažu keičiamos modernesniais Vakarų ginklais, ir tai guodžia Kyjivą, o Maskvai kelia nerimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją