Valstybinės religinių reikalų administracijos direktorius Ye Xiaowenas dienraščiui "China Daily" sakė, kad Vatikanas pirmiausia turi nutraukti santykius su Taivanu ir susilaikyti nuo kišimosi į vidinius Kinijos reikalus.

"Diplomatinius santykius su Vatikanu galime užmegzti labai greitai, jei tik bus patenkinti du principai", - Ye žodžius citavo laikraštis.

"Tačiau mums bus labai sunku tai padaryti, jei šių principų bus nesilaikoma". Ye teigė, kad santykiams, kurie buvo nutraukti 1951 metais, atnaujinti jokių laiko rėmų nėra nustatyta.

Vatikano užsienio reikalų ministras, arkivyskupas Giovanni Lajolo yra sakęs, jog "atėjo laikas" normalizuoti Kinijos ir Vatikano santykius.

Neseniai paaukštintas Honkongo kardinolas Josephas Zenas praėjusią savaitę taip pat užsiminė, jog Vatikanas yra pasiruošęs pripažinti ne Taivaną, bet Kiniją, jei Pekinas užtikrins, kad bus gerbiamos religinės laisvės.

Taivanas nuo Kinijos atsiskyrė pilietinio karo pabaigoje 1949 metais. Kinija šią salą laiko savo teritorijos dalimi, kuri turi būti susigrąžinta.

Ekspertai teigia, kad daugiausia kliūčių kelia Pekino atsisakymas pripažinti aukščiausią popiežiaus valdžią skiriant vyskupus.

Vyriausybės remiama Kinijos katalikų patriotinė asociacija pati skiria vyskupus.

Ye teigė, kad Kinija ir toliau turi pati skirti savo vyskupus, tačiau pažymėjo, kad šis klausimas "gali būti atviras konsultacijoms", rašė "China Daily". Smulkesnės informacijos pareigūnas nepateikė.

Vilčių, kad abi pusės gali išeiti iš 55 metus besitęsiančios aklavietės, atsirado po to, kai prieš vienerius metus Katalikų Bažnyčios vadovu tapęs popiežius Benediktas XVI užsiminė, jog norėtų aplankyti Kiniją.

Praėjusią savaitę J.Zenas sakė, kad mirus popiežiui Jonui Pauliui II, tarp Kinijos ir Vatikano atsirado daugiau kontaktų.

Oficiali Kinijos Bažnyčia turi apie 4 mln. narių, rodo vyriausybės duomenys. Tuo tarpu Vatikanas turi duomenų, kad pogrindinei Bažnyčiai, kuri yra lojali Romai, priklauso apie 10 mln. tikinčiųjų.