Japonija priėmė „blogą ir labai pavojingą sprendimą“, valstybinė žiniasklaida citavo atstovą. Pchenjanas esą „praktiniais veiksmais“ parodys, kaip rimtai yra sunerimęs.

Japonijos vyriausybė prieš kelias dienas nusprendė pakoreguoti savo saugumo strategiją ir per ateinančius penkerius metus iki 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) beveik padvigubinti gynybos biudžetą. Toks sprendimas priimtas dėl Kinijos siekio vyrauti regione bei Šiaurės Korėjos raketų bandymų bei branduolinio ginklo programos, kuri, Japonijos įsitikinimu, kelia jai tiesioginę grėsmę.

Japonija nori gebėti ateityje išvesti iš rikiuotės priešo raketų paleidimo įrangą, dar prieš paleidžiant iš jų raketas. Iki šiol šalies saugumo doktrina buvo orientuota tik į gynybą. Skirdama gynybai 2 proc. savo BVP, Japonija, anot žiniasklaidos, ateityje turės trečią didžiausią karinį biudžetą pasaulyje po JAV ir Kinijos.

Šiaurės Korėja taip pat kaltino Japoniją iš esmės pakeitus saugumo aplinką Rytų Azijoje. Pchenjanas esą imsis ryžtingų karinių priemonių savo teisėms apginti.

Stokholmo taikos tyrimo institutas SIPRI spėja, kad Šiaurės Korėja turi 20 baigtų branduolinių užtaisų. Pati Šiaurės Korėja skelbiasi esanti branduolinė valstybė.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją