Diena, kuri prasidėjo išpuoliais prieš Ukrainos sostinės ypatingos svarbos infrastruktūrą, baigėsi 12 metrų aukščio dirbtinio medžio, papuošto baltais taikos balandžiais, įžiebimu.

Kelios dešimtys gyventojų nepabijojo minusinės temperatūros ir atvyko pasigrožėti šalia auksiniais kupolais garsėjančios Šv. Sofijos katedros atsiradusia egle ir pasidaryti asmenukių.

Tarp jų buvo ir kelionių organizatorė Natalija, kuri naujienų agentūrai AFP sakė, kad eglutė „suteikia šventinę nuotaiką tokiu sunkiu laiku“.

„Tai toks simboliškas mūsų Naujųjų metų švenčių bruožas“, – pridūrė ji.

Ji parodė į medį, nušviestą geltonų ir mėlynų, Ukrainos vėliavos spalvų, lempučių žvaigždynu.

Eglės viršūnę puošia šalies herbas – trišakis.

„Rusai bando atimti iš mūsų piliečių normalų gyvenimą, bet mes nesuteiksime jiems galimybės pavogti iš mūsų vaikų didžiausių švenčių – Naujųjų metų ir Kalėdų“, – įžiebdamas eglutę sakė miesto meras Vitalijus Klyčko.

„Nenugalimumo eglutė“

Pagal stačiatikių tradiciją ukrainiečiai tradiciškai Kalėdas švenčia sausio 7 dieną, tačiau apklausos parodė, kad vis daugiau žmonių pasisako už tai, kad ši šventė būtų perkelta į gruodžio 25 dieną.

Agentūros „Interfax-Ukraine“ atlikta apklausa parodė, kad per metus parama tokiam pokyčiui išaugo beveik dvigubai – nuo 26 proc. 2021 metais iki 44 proc. 2022 metais.

Pasak mero, Kyijvo merija delsė pastatyti eglę ne tik dėl to, kad kelias savaites trukę Rusijos išpuoliai prieš energetikos infrastruktūrą nualino Ukrainos elektros tinklus.

Dėl sistemingų Maskvos išpuolių milijonai žmonių, prasidėjus žiemai, atsidūrė šaltyje ir tamsoje.

Tačiau miesto rotušė prisitaikė ir eglutės lempučių girliandoms elektros energiją tiekia dyzeliniu generatoriumi, o kai kuriuos ankstesnių metų papuošimus panaudojo iš naujo.

„Pavadinome ją Ukrainos nenugalimumo Kalėdų eglute, nes darome viską, kad vaikai turėtų šventę, nepaisant sunkių laikų“, – sakė V. Klyčko.

Tačiau kai kuriems vis dar sunkiai sekėsi pajusti Kalėdų dvasią.

„Nėra jokios ypatingos šventinės nuotaikos“, – AFP sakė buhalterė Tetiana Prychodko.

T. Prychodko ką tik persikėlė iš Chersono, pietų Ukrainos miesto, kurį kelis mėnesius buvo okupavę rusai.

„Tiesiog tikiuosi, kad pagaliau viskas baigsis ir ateis taika. Mes visi to laukiame“, – sakė ji.