J. Welby, aukščiausio rango dvasininkas pasaulinėje anglikonų bendruomenėje, praėjusio mėnesio pabaigoje atvyko į Ukrainą susitikti su bažnyčios vadovais ir vietos krikščionimis bei žmonėmis, dėl karo netekusiais namų.

Jis sakė, kad jį pribloškė „masinių kapaviečių dydis Bučoje, nuotraukos, kuriose matyti, kas ten buvo daroma su žmonėmis, prievartavimai, žudynės, okupacinių Rusijos pajėgų vykdyti kankinimai“.

Jis sakė, kad invazijos padariniai jaučiami ir toli už Ukrainos sienų.

„Iš esmės mes visi dalyvaujame tame pačiame kare. Kai prezidento (Vladimiro) Putino sprendimu buvo pradėtas karas prieš Ukrainą, atsivėrė pragaro vartai ir visokio blogio jėgos išėjo į pasaulį“, – sakė jis BBC televizijai.

„Savaitė prieš kelionę į Ukrainą buvau Mozambike, kur visoje Rytų Afrikos pakrantėje tvyro badas, – sakė jis. – Ten infliacija... energetikos krizė, kančios, vaistų trūkumas, visas blogis ištrūko į laisvę, ir kol nebus pasitraukimo ir paliaubų, negalėsime priartėti prie susitaikymo“.

Pasak jo, Jungtinėje Karalystėje dėl išaugusių maisto ir degalų kainų, kurias iš dalies lėmė ir kilęs karas, per pastaruosius 18 mėnesių 400 proc. padaugėjo žmonių, prašančių pagalbos iš maisto bankų.

„Matome, kad auga skolos, šeimos patiria įvairiausio lygio spaudimą“, – pridūrė jis.

J. Welby viešai kritikavo Rusijos karą Ukrainoje, pavadinęs jį „didžiulio blogio aktu“.

Mozambike jis lankėsi džihadistų nuniokotame Kabo Delgado regione, kur susitiko su žmonėmis, išgyvenusiais sukilimą.

Anksčiau šį mėnesį JAV skyrė Afrikai dar 2,5 mlrd. dolerių paramą maistu, žadėdamos padėti žemynui susidoroti su kylančiomis kainomis, dėl kurių iš dalies kalta Rusijos invazija į pasaulio grūdų aruodą Ukrainą.

Afrikos Kyšulys ypač nukentėjo po keleto taip ir nesulauktų lietaus sezonų, o Jungtinės Tautos teigia, kad pagalba padėjo išvengti visuotinio bado Somalyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją