Penktadienį paskelbtame pranešime „Naujoji demokratija“ teigė, kad sustabdyti veiklą nurodė partijos lyderis ir ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis. Jame nurodoma, kad kol galioja nušalinimas nuo pareigų, Maria Spyraki nebus partijos kandidatė į parlamentą kituose visuotiniuose rinkimuose, kurie vyks kitų metų pirmąjį pusmetį.

Ketvirtadienį Europos prokuratūra (EPPO) paprašė panaikinti M. Spyraki, taip pat ir vienos iš buvusių EP pirmininko pavaduotojų, graikės Evos Kaili, neliečiamybę.

„Remiantis Europos kovos su sukčiavimu tarnybos (OLAF) tyrimo ataskaita, įtariama, kad ES biudžetui padaryta žala dėl sukčiavimo, susijusio su parlamento narių išmokų valdymu, visų pirma, su akredituotų parlamento narių padėjėjų užmokesčiu“, – sakoma prokuratūros pareiškime.

Penktadienį OLAF paskelbė pareiškimą, kuriame aiškiai nurodė, kad jos tyrimas nesusijęs su korupcijos skandalu, kuriame Kataras įtariamas bandęs grynaisiais pinigais ir dovanomis nusipirkti politinę įtaką EP.

Graikijos socialistų partijai PASOK priklausanti E. Kaili yra viena iš keturių suimtų asmenų. Šis incidentas jau vadinamas „Katargeitu“ (angl. Qatargate) – aliuzija į Jungtinių Valstijų XX a. aštunto dešimtmečio Votergeito („Watergate“) skandalą.

Politikė yra sulaikyta ir laukia gruodžio 22 dienos teismo posėdžio Briuselyje. Jos partneris Francesco Giorgi, kuris yra parlamento patarėjas, taip pat buvo suimtas ir apkaltintas. Šią savaitę Europos įstatymų leidėjai nutraukė E. Kaili įgaliojimus.

„Nėra jokio ryšio tarp OLAF tiriamų klausimų ir „Katargeito“, kaip šį reikalą daugelis vadina, tyrimo“, – pareiškime sakė OLAF generalinis direktorius Ville Itala ir pridūrė, kad kovos su sukčiavimu tarnybos tyrimas buvo baigtas lapkričio 23 dieną.

Ketvirtadienį pareiškime Graikijos žiniasklaidai M. Spyraki teigė, kad „mielai sutinka“ su prašymu panaikinti jos neliečiamybę, „kad būtų aišku, jog neturiu nė vieno euro finansinių skirtumų su Europos Parlamentu“.

Ji sakė, kad šis klausimas susijęs su buvusio kolegos, kuris susidūrė su rimtomis asmeninėmis problemomis ir nedalyvavo kai kuriuose Europos Parlamento posėdžiuose, pašalpa.

„Neturiu nieko bendra su „Katargeitu“, neturiu nieko bendra su jokia kita byla“, – teigė ji.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją