Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtraukto Akropolio Partenono fragmentai šimtmečius saugomi popiežiaus kolekcijoje ir Vatikano muziejuose. Pranciškus nusprendė juos „padovanoti“ Atėnų stačiatikių arkivyskupui, „kaip konkretų ženklą“ jo troškimo puoselėti tarpreliginius santykius, pranešė Vatikanas. Fragmentų grąžinimo data nenurodyta.

Partenonas yra vienas garsiausių pasaulyje senovės paminklų. Šventykla buvo skirta deivei Atėnei, vėliau paversta bažnyčia, dar vėliau – mečete.

Tarp išlikusių marmurinių fragmentų yra žirgo galva, tikriausiai vieno iš keturių į mitinį Atėnės vežimą pakinkytų žirgų, rašoma oficialioje „Vatican News“ svetainėje. Kiti fragmentai yra barzdoto vyro ir berniuko, manoma, dalyvaujančio Atėnų įkūrimo procesijoje, galvos, rašoma svetainėje.

Partenonas nebėra garbinimo vieta,1687 m. jis buvo iš dalies sugriautas per venecijiečių puolimą ir apiplėštas. Jo fragmentai išbarstę po pagrindinius pasaulio muziejus. Nuo XX amžiaus pradžios Graikija mėgina juos susigrąžinti.

2008 m. Vatikanas grąžino Partenono šiaurinio frizo fragmentą, turėtą nuo XIX amžiaus pradžios. Tačiau kiti muziejai neskuba to daryti, baimindamiesi, jų manymu, pavojingo precedento. Didžiosios Britanijos vyriausybė šį mėnesį įspėjo Britų muziejų Londone dėl galimo plano grąžinti Partenono skulptūras, sakydama, kad įstatymai draudžia ardyti vertingą kolekciją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją