Pagal šiuo metu galiojančią sutartį su Lenkijos plėtros banku „Bank Gospodarstwa Krajowego“, EK skyrė apie 14 mln. eurų mokykliniams autobusams įsigyti, kad Ukrainos vaikai galėtų saugiai keliauti į mokyklas.

EK taip pat pradėjo ES solidarumo kampaniją, skirtą sutelkti dovanojamus mokyklinius autobusus, kurie Ukrainą pasieks per ES civilinės saugos mechanizmą. Iš viso iš ES ir jos valstybių narių šiuo metu keliauja 240 autobusų.

100 mln. eurų pagalbos paketą sudaro 34 mln. eurų humanitarinei pagalbai, iš kurių 20 mln. eurų skirta per Jungtinių Tautų projektų paslaugų biurą (UNOPS) ir 14 mln. eurų – pagal Jungtinių Tautų vystymo programą (JTVP).

„Ši parama daugiausia apims smulkų ir vidutinį remontą, įskaitant langų, stogų, durų, sanitarijos ir šildymo įrenginių remontą, taip pat aprūpinimą klasių įranga mokymosi erdvėse ir slėptuvėse nuo bombų“, – pažymima pranešime.

Likę 66 mln. eurų bus tiesiogiai suteikti Ukrainos vyriausybei kaip parama biudžetui.

„Rusijos išpuoliai prieš civilinę infrastruktūrą, ypač kai žiema užvaldo šalį, yra tyčinis nusikaltimas prieš milijonus nekaltų žmonių. Tai rimtas tarptautinės teisės pažeidimas. Pagrindinis ES prioritetas – kuo greičiau sugrąžinti Ukrainos vaikus į mokyklas.

Šiandien vykdome pažadą remti nuo žiauraus Rusijos karo nukentėjusių ir sugriautų mokyklų atstatymą. Iki 2023 m. pradžios mes taip pat pristatysime mokyklinių autobusų Ukrainai, kad vaikai galėtų vykti į mokyklas geriausiomis įmanomomis sąlygomis. Ukrainos ateitis prasideda nuo vaikų grįžimo į mokyklas“, – teigė Europos Komisijos Pirmininkė Ursula von der Leyen.

Europos Komisija bendradarbiaus su Ukrainos vyriausybe ir Olenos Zelenskos fondu. Europos Komisija tikisi 66 mln. eurų paramą biudžetui išmokėti per ateinančias kelias savaites. UNOPS ir JTVP pradėjo apgadintų pastatų žalos vertinimą.

Tikimasi, kad dauguma švietimo įstaigų, kurioms bus skirta ši dotacija, bus suremontuotos nuo 2022 m. gruodžio mėn. iki 2023 m. rugsėjo mėn. – iki kitų mokslo metų pradžios, rašoma pranešime.

Rusijos atakos iki šiol apgadino arba sunaikino daugiau kaip 2 800 švietimo įstaigų, o tai paveikė 5,7 mln. mokyklinio amžiaus vaikų. Mokymas internetu ne visada veikia, kai trūkinėja elektros energijos tiekimas arba mokiniai neturi tinkamos IT įrangos.

Siekiant užtikrinti mokymosi tęstinumą, mokyklų pastatų atstatymas ir mokyklinių autobusų tiekimas tapo vienu svarbiausių ES prioritetų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją