Nepaisydamas griežtų tarptautinių sankcijų dėl savo ginklų programų, Pchenjanas kaupia tarpžemyninių balistinių raketų (ICBM) arsenalą.

Tačiau visos žinomos Šiaurės Korėjos ICBM yra varomos skystuoju kuru, o šalies lyderis Kim Jong Unas praėjusiais metais pareiškė, kad pažangesnių raketų kietojo kuro variklių kūrimas yra strateginis prioritetas.

Ketvirtadienį jis prižiūrėjo sėkmingą „didelės varomosios jėgos kietojo kuro variklio“ bandomąjį paleidimą, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Agentūra tai pavadino svarbiu bandymu „kuriant kitą naujo tipo strateginio ginklo sistemą“.

Valstybinės žiniasklaidos paskelbtose nuotraukose matyti, kaip Kim Jong Unas stebi bandymą „Sohae“ palydovų paleidimo stotyje, o iš horizontaliai padėto variklio išeina ryškiai geltonos išmetamųjų dujų liepsnos.

Kitoje nuotraukoje Kim Jong Unas rankoje laikydamas prisidegtą cigaretę šypsosi, jam už nugaros skleidžiantis baltų dūmų bokštui.

Pasak analitikų, skystojo kuro raketas sudėtinga eksploatuoti, o joms paruošti paleidimui reikia daug laiko.

Todėl šie ginklai yra lėtesni, o priešas juos lengviau pastebi ir sunaikina.

Kietojo kuro raketos yra „mobilesnės, greičiau paleidžiamos, jas lengviau paslėpti ir panaudoti konflikto metu“, sakė Seulo „Ewha“ universiteto profesorius Leifas-Ericas Easley'is.

„Įdiegus šią technologiją, Šiaurės Korėjos branduolinės pajėgos taptų universalesnės, sunkiau sunaikinamos ir pavojingesnės“, – pridūrė jis.

Šiais metais Kim Jong Unas pareiškė, kad nori, jog Pchenjanas turėtų galingiausias pasaulyje branduolines pajėgas, ir paskelbė, kad jo šalis yra „negrįžtama“ branduolinė valstybė.

Praėjusiais metais jo atskleistame pageidavimų sąraše buvo numatytos kietojo kuro ICBM, kurias būtų galima paleisti iš sausumos arba povandeninių laivų.

Pasak analitikų, naujausiasis variklio bandymas yra žingsnis šio tikslo link, tačiau neaišku, kaip toli Šiaurės Korėja pažengė kurdama tokią raketą.

Tarptautinio strateginių studijų instituto (IISS) tyrėjas Josephas Dempsey naujienų agentūrai AFP sakė, kad „sudėtinga įvertinti Šiaurės Korėjos deklaruojamą stūmos jėgą“.

„Nežinia, kokie dar techniniai iššūkiai liko ir kaip toli yra tokios sistemos skrydžio bandymas“, – pridūrė jis.

Šiais metais Pchenjanas atliko precedento neturinčią ginklų bandymų virtinę, įskaitant pažangiausios tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą.

Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja jau kelis mėnesius įspėja, kad Šiaurės Korėja galbūt rengiasi atlikti septintąjį savo branduolinį bandymą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją